Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Budou na Svatém Kopečku zase tygřata? Olomoucká zoo rozběhla námluvy vzácných šelem

V expozici tygra ussurijského v Zoo Olomouc došlo v posledních dnech k zásadní změně – samec a samice nežijí odděleně, jako tomu obvykle bývá. Koordinátor chovu povolil námluvy, a tak se pár tygrů po dlouhé době setkává ve výběhu. Pokud se spojení vzácných kočkovitých šelem podaří, mohla by se koťata narodit příští rok.

„Jelikož jsme dostali od koordinátora povolení k odchovu a současně došlo k opravě sítí venkovního výběhu, nebránilo už nic jejich spojení. Pobývají tedy ve společném výběhu, čeká se, až samice přijde do říje, oddělují se jen na krmení. Je na nich patrné, že jsou rádi, že jsou po dlouhé době spolu. A nám nezbývá než věřit, že se příští rok dočkáme koťat,“ říká k tygřím námluvám Josef Drtil, zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií.

Chovný pár vznikl v roce 2013, kdy na Svatý Kopeček přicestoval samec z maďarské Zoo Sóstó, samice pochází ze Zoo Novosibirsk. „Po spojení se na jaře roku 2015 narodila dvě mláďata, která na přelomu let 2016 a 2017 odcestovala do nových domovů – do Dánska a do Švýcarska,“ přiblížila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Olomoucká zoo láká návštěvníky na Vánoční program. Zavítat tam můžete i během Štědrého dne

Zdobení stromu pro zvířata, pohádková zoo i Vánoční prohlídky s průvodcem. To chystá olomoucká zoo na druhou polovinu prosince. Návštěvníci mohou i během Vánoc pozorovat 16 mláďať kaloně rodriguezského, kterých se letos na Svatém Kopečku narodilo...

Tygry ussurijské chová Zoo Olomouc od roku 1976, ve volné přírodě žije pouze okolo pěti set jedinců tohoto největšího poddruhu tygra. „Od roku 1993 jsme členy Evropského záchovného programu. V rámci něj si zahrady mohou zvíře buď darovat, dlouhodobě zapůjčit, nebo vyměnit. Výběr zvířete určuje koordinátor, který s pomocí plemenné knihy dohlíží na to, aby se v jedné zoo při páření nepotkali pokrevně příbuzní jedinci. V Zoo Olomouc se doposud odchovalo sedm jedinců,“ dodává v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková.

V přírodě žijí tygři coby ortodoxní samotáři. Výjimku však dělají v období páření. Nicméně po něm se samec vydává zpět do svého teritoria. Březost samice trvá přibližně 90 až 112 dnů, poté se rodí obvykle dvě až tři mláďata. Péče o koťata připadá pouze samici.

Mohutné tlapy fungují jako sněžnice
Tato nejmohutnější kočkovitá šelma žije v oblastech, které jsou velmi nehostinné s teplotami v zimním období až - 45˚C. Dospělí samci mohou vážit 180-300 kg. Před třeskutou zimou ho jako jediného tygra chrání 5 cm tukový polštář v oblasti břicha, místo sněžnic využívá mohutné tlapy. Na lovu tráví mnohdy dlouhé hodiny, ale jen každý desátý útok bývá korunován ulovením kořisti. Tygr ussurijský, dříve nazývaný také sibiřský, obývá území na ruském Dálném Východě v blízkosti řeky Ussuri. Původně se vyskytoval od Bajkalu až po pobřeží Tichého oceánu. Stovky těchto šelem kdysi obývaly bohaté borové a dubové lesy v Mandžusku, kde dlouho byli v šamanských tradicích uctíváni, což však nezabránilo tomu, aby nebyli loveni. Jeden z císařů dynastie Čching se dokonce chlubil, že jich jen on sám zabil 135. Vážnou hrozbou pro tygry je pytláctví, ale i lesní požáry, nebo těžba dřeva a nerostných surovin. Populace v přírodě je mimo jiné ohrožována nízkou genetickou diverzitou. Ruské a západní ochranářské skupiny utvořily organizaci s názvem Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA), která se má pokusit tygry ussurijské a levharty mandžuské, kteří jsou rovněž ohroženi, zachránit.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, tygr ussurijský, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budou na Svatém Kopečku zase tygřata? Olomoucká zoo rozběhla námluvy vzácných šelem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.