Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Realitní kancelář nabízí bývalou synagogu v Prostějově. Cena klesla na necelých šest milionů

Bývalá synagoga v centru Prostějova se objevila v nabídce realitní kanceláře, která ji inzeruje jako jedinečný historický dům. Majitelé chátrající objekt před časem nabídli městu, které to odmítlo, protože cena 6,8 milionu korun byla podle radních přemrštěná. Současná cena je 5,99 milionu korun.

Kancelář Gepard reality popisuje bývalou synagogu jako jedinečný rohový bytový dům v samém centru Prostějova s užitnou plochou 265 metrů čtverečních. "Přízemí sestává z obytné zóny, jejíž součástí jsou dva nájemní byty o dispozici 2+KK a garsonky se sociálním zařízením. První patro se sestává ze sálu s balkónem a skladem. Díky památkové hodnotě se tyto prostory a prvky na budově musí zachovat, a právě proto může sloužit jako reprezentativní sídlo kanceláře, firmy, showroom nebo nádherný loftový byt s parketovou podlahou," uvedla kancelář. 

Upozorňuje zároveň na to, že nemovitá kulturní památka v minulosti sloužila jako židovská modlitebna.

Spolumajitelka synagogy Lenka Skácelová doufá, že se podaří najít kupec, který bude mít na opravy objektu energii a finance. "Ze strany města bohužel zájem není, takže jsme museli udělat další krok," potvrdila Skácelová.

Městu původně synagogu nabídla za 6,8 milionu korun. Tvrdí, že to byla pouze odhadní cena. "Město ale napsalo, že za to chceme velké peníze, přitom jsem jim psala emaily, že to byla jen odhadní cena nebo že bychom objekt třeba mohli vyměnit, protože je tam i bytová část. Město nám nabídlo 400 tisíc korun, což bylo opravdu neakceptovatelné," řekla Skácelová.

Začala licitace o synagogu. Majitelé ji nabídli Prostějovu, cena je vysoká. Památka zatím dál chátrá

Začala licitace o bývalou synagogu v centru Prostějova, která je už delší dobu v havarijním stavu. Majitelé chátrající objekt nabídli městu, radní to však odmítli, protože cena 6,8 milionu korun je podle nich přemrštěná. Majitelé synagogy...

Prostějovská radnice naopak prohlásila, že nabídnutá cena 6,8 milionu korun byla přemrštěná. 

"Ve své nabídce prodeje vlastník synagogy uvádí, že z důvodu vysokých finančních nákladů není schopen zajistit rekonstrukci stavby. Synagogu proto nabídl městu. Město Prostějov vlastníkovi předložilo návrh na odkup synagogy ve výši 400 tisíc korun, tedy za stejnou cenu, za kterou budovu odkoupil v roce 2017 od pravoslavné církve. Tato cena se vlastníkovi zdá neakceptovatelná," zdůvodnila to před časem náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS).

Prostějovská synagoga Beth´ha – Midrasch je již roky opuštěná, kvůli vlhkosti z ní odpadává omítka a ve zdech jsou praskliny, které svědčí o poškozené statice. Národní památkový ústav synagogu už v roce 2013 zařadil na seznam ohrožených památek.

O záchranu synagogy dlouhodobě usiluje prostějovský zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!).  

"Město by mělo usilovat o odkup stavby, samozřejmě za přiměřenou cenu. Synagoga musí být co nejdříve spravena a připomínat židovskou historii Prostějova, města, kterému se přezdívalo Hanácký Jeruzalém," nabádá Hájek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Martin Hájek, Hanácký Jeruzalém

Štítky synagoga, prodej, Prostějov, Martin Hájek, ODS, Národní památkový ústav, Jeruzalém, realitní kancelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Realitní kancelář nabízí bývalou synagogu v Prostějově. Cena klesla na necelých šest milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.