Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ariónova kašna opět tryská vodu. Do její nádrže pracovníci technických služeb nalili tři a půl cisterny

Dobré počasí je definitivně zpět. Nejmladší olomoucká kašna na Horním náměstí ode dneška opět tryská vodu. Do nádrže Ariónovy kašny pracovníci technických služeb nalili tři a půl cisterny vody a pustili čerpadla.

Oblíbená kašna v Šumperku je bez vody, oprav se jen tak nedočká. Opozice to kritizuje

Oblíbená kašna U koně v Šumperku je prázdná. Voda z ní mizí a musí se opravit. Město se však rozhodlo, že kašnu nechá prázdnou až do doby, kdy bude revitalizovat celý park. Šumperská opozice to kritizuje. Tvrdí, že park dlouhodobě chátrá a město...

"Arionóva kašna doplněná želvou je chloubou a ikonou města. Má už na kontě pomyslné dva křížky a letos začíná jednadvacátou sezonu. Oproti původně plánovanému termínu sice s několikadenním zpožděním, ale i tak tradičně před začátkem jarní etapy květinové výstavy Flora," sdělil náměstek primátora Olomouce Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

Jako každý rok, dílo olomouckého rodáka a světově proslulého sochaře Ivana Theimera opět prošlo důkladnou kontrolou. "Každoročnímu zprovoznění předchází čištění, kontrola celé technologie, osvětlení kašny a namontování čerpadel. Teprve poté ji můžeme napustit a uvést do provozu. Voda v Ariónově kašně je ošetřena chlórem a v létě se případně doplňuje skalicí. I když má vlastní proplach přes pískovou filtraci, v žádném případě neslouží ke koupání," upozornil ředitel Technických služeb města Olomouce Pavel Dostál.

Technické služby mají v Olomouci pod kontrolou také fontánu svatého Jana Sarkandera, kašnu u Jalty, u Zenitu, před magistrátem v ulici Palackého nebo před hlavním nádražím, ale také o pítka na Horním a Dolním náměstí. Roční provoz přijde na 425 tisíc korun.

Olomoucké barokní kašny město spustí až na začátku května, rovněž je předtím čeká revize a čištění. "Zcela nové čerpadlo dostane letos Neptunova kašna, větší servisní zásah pak potřebovala čerpadla z Herkulovy a Neptunovy kašny,“ dodal náměstek primátora. Od roku 1995 je šest barokních kašen představujících antickou mytologii zařazeno mezi národní kulturní památky.

Ohodnoť článek

Foto Město Olomouc/Václav Vežranovský

Štítky kašna, provoz, zahájení, Arión, čerpadlo, Olomouc, Ivan Theimer, Jan Sarkander, Pavel Dostál, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ariónova kašna opět tryská vodu. Do její nádrže pracovníci technických služeb nalili tři a půl cisterny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.