Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Patnáct uhynulých racků u jezera v Tovačově mělo ptačí chřipku. Letos jde o sedmý případ v Česku

Patnáct uhynulých racků chechtavých, jejichž těla byla u Troubeckého jezera poblíž Tovačova na Přerovsku, mělo ptačí chřipku. Vzhledem k tomu, že se nákaza potvrdila u volně žijících ptáků, úřady nepřijímají žádná mimořádná veterinární opatření, chovatele však vyzývají k obezřetnosti.

V České republice je letos sedmý případ, kdy byla nákaza virem vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1 u racků potvrzena. "Vzhledem k tomu, že se nákaza potvrdila u volně žijících ptáků, nepřijímají se mimořádná veterinární opatření. Nicméně SVS informuje chovatele drůbeže v blízkém okolí o nutnosti dodržovat pravidla biologické bezpečnosti," sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterináři apelují na chovatele, aby ideálně drůbež chovali v uzavřených objektech a chránili ji před kontaktem s volně žijícím ptactvem. Krmivo a vodu by měli umístit uvnitř budovy, v krajním případě pod přístřeškem, a pokud možno by neměli drůbež napájet neošetřenou vodou z povrchových vodních nádrží, ke kterým mají přístup volně žijící ptáci. Doporučují také venkovní vodní nádrže chránit před volně žijícími ptáky například sítěmi či ploty.

VIDEO: Nová mutace ptačí chřipky zabila v Chropyni stovky racků. Riziková oblast sahá i na Přerovsko

Stovky mrtvých racků likvidovali v ochranných oblecích hasiči na rybníku v Chropyni na pomezí Zlínského a Olomouckého kraje. Kvůli hromadnému úhynu racků chechtavých kontaktovala krajská veterinární správa zástupce obcí s doporučeními pro...

Krajská veterinární správa už minulý týden upozornila přerovský magistrát na riziko ptačí chřipky. Důvodem byl úhyn tří desítek racků u Zámeckého rybníka v Chropyni na Kroměřížsku, vzdáleného od města 14 kilometrů. Radnici bylo doporučeno přijmout určitá opatření, protože ohnisko nákazy je blízko. Ptačí chřipka se naposledy na Přerovsku vyskytla v roce 2017. Tehdy SVS vyhlásila tříkilometrové ochranné pásmo v souvislosti s ohniskem ptačí chřipky u chovatele v Lověšicích.

Úhyn desítek racků u rybníka v Chropyni, který je jedním z největších hnízdišť racka chechtavého na střední Moravě, zaregistrovali ornitologové na začátku dubna, vyšetření odebraných vzorků následně potvrdilo ptačí chřipku. V ČR bylo letos zaznamenáno 14 míst, kde byla nákaza potvrzena u uhynulých volně žijících ptáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČSO

Štítky racek, veterinární správa, Přerovsko, ptačí chřipka, ptáci, Tovačov, Česko, infekční onemocnění, okres Přerov, Chropyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáct uhynulých racků u jezera v Tovačově mělo ptačí chřipku. Letos jde o sedmý případ v Česku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.