Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Biskupice odmítly výstavbu odpadové linky. Obec udělá vše pro to, aby plánu soukromé firmy zabránila

S jednoznačným odporem se v Biskupicích na Prostějovsku setkal plán odpadové společnosti FCC, která v bývalém areálu zdejšího zemědělského družstva v těsné blízkosti domů hodlá vybudovat linku na zpracování odpadů. Zastupitelstvo slíbilo, že udělá vše pro to, aby stavbu zastavilo.

Zastupitelstvo Biskupic dnes jednohlasně rozhodlo, že s odpadovou linkou nesouhlasí. "Zastupitelstvo obce zásadně nesouhlasí se záměrem vybudovat v katastru Biskupic zařízení na výrobu tuhých alternativních paliv," přečetla usnesení starostka obce Iveta Kišacová.

Podle starostky chce FCC na kraji obce vybudovat linku na výrobu tuhých alternativních paliv z komunálního odpadu. Vyrobené palivo bude odvážet do spalovny do Přerova. FCC tvrdí, že lokalita bývalé farmy je pro takové zařízení z hlediska územního plánu vhodná.

Vznikla by zde obří hala, uvnitř by byla vstupní část a příslušná technologie s maximálními provozními zásobami kolem 400 tun. Podlaha bude zabezpečena proti úniku vod, součástí technologické části budou drtičky, síta a například elektromagnet, který odstraní kovy. Komunální odpady budou tvořit asi tři čtvrtiny vstupních surovin. Podle starostky FCC uvedla, že investice je 250 milionů korun.

"Firma nám sdělila, že již podepsala memorandum o spolupráci s majitelem objektu, bude zahájena příprava EIA a je uzavřena smlouva o smlouvě budoucí o spalování paliv. Nikdo ze zastupitelů a ani nikdo z občanů si tady toto zařízení nepřeje, a proto budeme činit takové kroky, abychom tomu zabránili," prohlásila starostka.

Zastupitelstvo nyní chystá petici a připravuje se na jednání s Olomouckým krajem, stavebním úřadem a odbory životního prostředí nebo územního plánování.

Lidé se bouří proti odpadovému centru u Mostkovic. V žádném případě nejde o spalovnu, hasí požár investor

Nevoli vzbudil plán na vybudování zařízení na termické zpracování odpadů v bývalém areálu VOP u Mostkovic poblíž Prostějova. Ačkoliv investor ubezpečuje, že nejde o spalovnu, ale o supermoderní plazmovou technologii, místní obyvatelé jsou proti....

Obyvatelé Biskupic jsou jednoznačně proti, na dnešním jednání zastupitelstva argumentovali řadou námitek. Obávají se zvýšené dopravy, zápachu, ohrožení spodních vod, exhalací nebo prašnosti. 

"To, co chce postavit FCC, je soukromý podnik, ale existuje tady odpadový projekt sdružení obcí Olomouckého kraje, který funguje. Obce se na projektu budou podílet a do budoucna mohou ovlivňovat cenu za odpady. Soukromý projekt FCC má jednu velkou nevýhodu, odpady půjdou do Biskupic," připomněl například jeden z obyvatel Eduard Sotorník.

Situaci v Biskupicích sleduje město Prostějov, záměr na stavbu odpadového linky byl jeden z důvodu, proč se zdejší zastupitelstvo rozhodlo z krajského odpadového projektu vystoupit. V prostějovské pobočce FCC má navíc zdejší radnice podíl. "Do budoucna budeme muset na likvidaci odpadů stejně vypisovat výběrové řízení, takže i tento projekt je ve hře. V současné době máme další dvě nabídky, jak komunální odpad likvidovat," přiznal náměstek primátora Prostějov Jiří Pospíšil (Pévéčko). Další variantou je například zařízení na plazmové zplyňování odpadů v Mostkovicích u Prostějova, které zde plánuje postavit ostravská firma.

Stanovisko FCC není k dispozici, na jednání zastupitelstva v Biskupicích dnes jejich zástupce nebyl, na dotazy zatím firma nereagovala.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Biskupice, odpad, palivo, centrum, okres Prostějov, projekt, Jiří Pospíšil, Olomoucký kraj, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskupice odmítly výstavbu odpadové linky. Obec udělá vše pro to, aby plánu soukromé firmy zabránila  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.