Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Prostor před ústředním hřbitovem v Olomouci se promění. Kořeny platanů nebezpečně nadzvedávají dlažbu

Vstup na hřbitov a do olomouckého krematoria se promění. Kořeny šestnácti platanů nebezpečně nadzvedávají dlažbu a vytvořily nerovnosti, specializovaná firma proto stromům pomůže a vybuduje zde nový štěrkový povrch.

Úpravy začnou na konci dubna a potrvají zhruba deset týdnů. Specializovaná firma použije moderní metodu supersonického rýče, která dokáže šetrně odstranit písčito-jílovité podloží od kořenů.  

"Pomocí kořenů se stromy snaží získávat vzduch, a právě to vedlo za posledních několik let k výraznému nadzvedávání dlažby. Po úpravách vznikne mezi jednotlivými stromy pod povrchem síť takzvaných kořenovodů vyplněných substrátem, která bude mít nejen drenážní funkci, ale zajistí pod povrchem dostatek půdního vzduchu," popsala vedoucí oddělení městské zeleně na olomouckém magistrátu Jitka Štěpánková.

Poškození kořenů by mělo být minimální. "Práce ovšem bývají hlučné, a mohou tak na nezbytnou dobu omezit klid na hřbitovech," upozornila vedoucí. Částečně může být omezený vstup z parkoviště k bráně hřbitova a ke krematoriu.

Je problém sloup nebo zahrádka restaurace? Rekonstrukce olomouckého bulváru vytvořila kuriózní překážku

Nešťastně umístěný sloup veřejného osvětlení na nedávno zrekonstruované Masarykově třídě v Olomouci vyvolal vlnu kritiky na sociálních sítích. Na chodníku důležité spojnice centra města a hlavního vlakového nádraží se tyčí stožár, který musejí...

Dlažba se už ke stromům nevrátí, bude zde výsadba se štěrkovým povrchem, což umožní správné vsakování vody. Na místo přijdou také nové lavičky, odpadkové koše včetně jednoho na tříděný odpad a nové sloupkové osvětlení. "Úpravy jsou nezbytné. Ve finále umožní lepší péči o stromy a místu vrátí i estetickou hodnotu," uvedl náměstek primátora Olomouce pro městskou zeleň Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

Práce a nákup mobiliáře přijdou na šest milionů korun, zhruba polovinu budou stát práce specializované arboristické firmy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky hřbitov, dlažba, platan, kořeny, nebezpečí, úprava, hřbitov, krematorium, strom, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostor před ústředním hřbitovem v Olomouci se promění. Kořeny platanů nebezpečně nadzvedávají dlažbu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.