Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V nedožitých sto letech zesnula operní zpěvačka olomouckého divadla Jitka Krupová Bartůňková

Srdce dlouholeté sólistky opery a operety olomouckého divadla Jitky Krupové Bartůňkové dotlouklo ve čtvrtek 25. dubna. Sopranistka, která na pódiu v Olomouci ztvárnila mnoho rolí v operách, operetách i muzikálech, se dožila úctyhodných devětadevadesáti let.

V angažmá v Moravském divadle Olomouc, tehdy fungujícím pod názvem Divadlo Oldřicha Stibora, strávila Jitka Krupová Bartůňková takřka 40 let. „Se zármutkem jsme přijali zprávu, že v nedožitých sto letech navždy odešla Jitka Krupová Bartůňková. Za své více než čtyřicetileté angažmá v našem divadle ztvárnila mnoho rolí. Diváci ji mohli vidět například v operách Její pastorkyňa nebo Příhody lišky Bystroušky, v operetě Fatinitza, ale také v muzikálech My fair lady nebo Loď komediantů. Čest její památce,“ uvedli na webu zástupci olomoucké kulturní instituce.

Jeseníky truchlí. Náhle odešla jedna z jejich nejvýznamnějších tváří, horal tělem i duší Oldřich Pilc

Jeseníky dnes osiřely. Odešla jedna z nejvýznamnějších tváří hor, sportovec a trenér Oldřich Fíra Pilc. Svůj život zasvětli rozvoji Jeseníků, staral se o údržbu běžkařských tras. S horalem tělem i duší sdílely na chatě Sabinka radost a jeho...

Po studiích v Praze působila Jitka Krupová v libereckém divadle, kde se seznámila se svým budoucím manželem operním zpěvákem Františkem Bartůňkem. Její další kroky vedly do olomouckého divadla, kde zůstala až do konce kariéry. Na jevišti spolupracovala zpěvačka původem z Čáslavi mimo jiné se jmény jako Josef Bek, Otta Kubín, Karel Jernek, Zdeněk Ornest, Radoslav Brzobohatý a další. Její pěvecké i herecké výkony mohli vidět diváci nejen v olomouckém divadle, ale také v řadě televizních přenosů.

„O jejích jevištních kvalitách svědčí i fakt, že nebyla zbavena svého vysokého postavení ani poté, co při vpádu Sovětských vojsk v roce 1968 před kádrovou komisí vystoupila z Komunistické strany Československa. Jitka Bartůňková Krupová zesnula tiše v ranních hodinách 25. dubna 2023 v Olomouci – Chválkovicích,“ uvedl web Opera Plus.

Poslední rozloučení s význačnou osobností olomouckého veřejného života se koná ve čtvrtek 4. května v obřadní síni krematoria v Olomouci – Neředíně.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Václav Krbůšek

Štítky Divadlo, zpěvačka, Jitka Krupová Bartůňková, památka, vzpomínka, úmrtí, Olomouc, Moravské divadlo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nedožitých sto letech zesnula operní zpěvačka olomouckého divadla Jitka Krupová Bartůňková  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.