Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Olomoucký vynálezce sestrojil kajak na elektřinu, který na vodě vydrží hodiny. Už si ho nechal patentovat

Olomoucký vynálezce sestrojil ve své dílně kajak vybavený elektromotorem, díky kterému zvládnou delší jízdu proti proudu či na stojaté vodě i méně zdatní lidé. Lukáš Mogrovics z Lošova v Olomouci tvrdí, že jeho kajak s integrovaným elektrickým pohonem je první na světě a už si ho nechal patentovat.

"Před několika lety jsem s kamarády splul řeku a vodáctví mě začalo bavit. Jediné, co mě unavovalo, bylo neustále pendlování s lodí zpět nahoru proti proudu. Napadlo mě vybavit kajak elektromotorem, abych mohl řeku vyjet zpět na lodi a nebyl závislý na dopravě po souši," uvedl Lukáš Mogrovics. V dílně proto dal dohromady elektrický kajak. "Motor a baterii jsem uložil tak, aby nebyla narušena stabilita plavidla. Kajak má tři rychlostní stupně, ovládají se pomocí tlačítek v pádle. Rychlost se pohybuje od čtyř do 20 kilometrů za hodinu," řekl.

Kajak s nejsilnější baterií dokáže při rychlosti čtyři kilometry za hodinu plout až 24 hodin, při rychlosti 20 kilometrů za hodinu elektropohon vydrží zhruba 120 minut. "Lodní šroub lze při plavbě s vypnutým motorem sklopit, takže vrtule neklade odpor. Součástí kajaku je i magnetická pojistka, která například při převrácení vypne motor," podotkl Mogrovics. Elektrický kajak není výrazně těžší než klasické plavidlo. "Náš kajak vyrobený z kompozitního materiálu váží včetně motoru zhruba 20 kilogramů, což je váha prázdného plastového kajaku. Baterie váží čtyř až sedm kilogramů podle kapacity," dodal Mogrovics.

Olomoučtí vědci umí rozborem textu určit osobnost autora. Novinku už eviduje patentový úřad USA

Olomoučtí vědci vyvinuli technologii, která rozborem textu umí určit osobnost jeho autora i jeho psychické rozpoložení. Při výzkumu analyzovali frekvenci slov v textech spisovatelů, politiků, ale i vrahů. Novinku už eviduje patentový úřad...

Elektrický kajak podle něj najde uplatnění při plavbě v řece proti proudu i na velkých vodních plochách. "Každý není závodník a kajak s elektromotorem má výrazně větší akční rádius než loď poháněná pouze silou lidských paží. Když někdo touží objet na kajaku například Slezskou Hartu, tak bez tréninku je to nereálný sen. S naším kajakem to lze zvládnout. Pokud dojdou síly, tak pomůže elektromotor," uvedl Mogrovics.

Kajak s elektromotorem může zpřístupnit řeky a vodní plochy nejen fyzicky méně zdatným lidem, ale i lidem s tělesným handicapem. Mogrovics totiž dokončuje dvoumístnou variantu. Zajímá se o ní Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého. "Přední komora kajaku je určena pro handicapovaného a druhá pro doprovod. Prototyp budeme příští týden se zástupci univerzity testovat na vodě," řekl Mogrovics.

Už eviduje poptávku po elektrokajaku a plánuje zahájit produkci. "Všechno je to ruční výroba, která zabere hodně času. Zhotovení jednoho kajaku trvá tři dny, takže za týden jsem nyní schopen dát dohromady maximálně dva. Snažím se najít partnera, který by mi pomohl s rozjezdem výroby a prodejem," dodal Mogrovics, podle kterého je jeho konstrukce elektrického kajaku unikátní. "Žádný kajak standardně pohon nemá. Je třeba si přikoupit držák a na něj připevnit elektromotor. Loď je ale potom těžká, nevyvážená a značně nestabilní," dodal.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Luděk Peřina

Štítky kajak, patent, vynález, Lošov, elektromotor, Olomouc, Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký vynálezce sestrojil kajak na elektřinu, který na vodě vydrží hodiny. Už si ho nechal patentovat  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.