Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Olomouckém kraji hrozí záplavy, varují meteorologové. Na Mohelnicku platí povodňová pohotovost

Až do zítřejšího rána meteorologové kvůli vydatným dešťům vyhlásili téměř v celém Olomouckém kraji povodňovou bdělost. V pohotovosti jsou zejména na Mohelnicku, kde platí dokonce druhý stupeň výstrahy. Vydatně pršet by mělo i během dneška.

Kvůli dešti, vysokým teplotám a tání sněhu se říčky Bystřice ve Velké Bystřici na Olomoucku a Březná v Hoštejně na Šumpersku dostaly na první povodňový stupeň. Velké škody zatím nehrozí, ani hasiči doposud žádné problémy nehlásili. Hladiny...

"Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny, existuje možnost průtoku vody přes komunikace a riziko aquaplaningu. Doporučujeme připravit se na možnost vzniku povodně, vyvarovat se koupání, plavání nebo jízdy lodí v korytech toků a bezprostředním okolí, nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů," uvádějí meteorologové ve výstraze pro Mohelnicko, kde povodňová pohotovost platí do čtvrtka do šesté hodiny ranní.

V regionech Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov a  Zábřeh pak platí povodňová bdělost.

Podle předpovědi se Olomoucký kraj musí vyrovnat s vydatnými dešti. "V noci na středu očekáváme místy vydatný déšť s úhrny kolem 30 milimetrů za šest hodin. Ve středu bude zataženo s deštěm, místy vydatnějším. Později odpoledne a večer částečné ustávání srážek," uvedla v předpovědi pro Olomoucký kraj Marie Glofáková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejvyšší teploty budou 11 stupňů a vát bude čerstvý severní vítr s nárazy až 15 metrů za sekundu.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky povodně, záplavy, výstrah, déšť, meteorologové, Olomoucký kraj, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji hrozí záplavy, varují meteorologové. Na Mohelnicku platí povodňová pohotovost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.