Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Konice přijde o pobočku spořitelny. Proti zrušení protestovali obyvatelé i starostové, ale neuspěli

Starostové v okolí Konice na Prostějovsku a místní obyvatelé protestovali proti rozhodnutí České spořitelny zrušit na konci června v tomto městě svou bankovní pobočku. Lidé budou muset jezdit do Prostějova, který je minimálně půl hodiny cesty. Spořitelna však neustoupila.

"Žádost o zachován pobočky podepsalo dvaadvacet starostů a sedm stovek obyvatel Konicka," řekl starosta Konice Michal Obrusník (STAN).

Konice je v okrajové části Olomouckého kraje, celá oblast má zhruba 12 tisíc obyvatel. Pobočka spořitelny v Konici podle Obrusníka obsluhuje velké území. Její chystané zrušení negativně ovlivní dostupnost bankovních služeb pro značný počet obyvatel, kteří mají u tohoto peněžního ústavu své účty. Obrusník upozornil, že nejbližším městem s pobočkou je Prostějov. "Ten je od Konice vzdálen 25 kilometrů. Od nejzazší obce v našem obvodu pak 42 kilometrů, přičemž dostupnost hromadné dopravy není dobrá," uvedl Obrusník.

Vedení spořitelny starostovi odpovědělo, že společnost pracoviště v Konici v létě zruší. "Nicméně v Konici bude nadále klientům k dispozici 24 hodin denně výběrový a vkladový bankomat na Masarykově náměstí. Kromě výběru a vkladu hotovosti umožňuje například zadání jednorázového i trvalého platebního příkazu, zaplacení složenky, dobití kreditu mobilního telefonu nebo zobrazení limitů karty," uvedla členka představenstva Daniela Pešková.

Nejhorší cesta v kraji? Chybějící asfalt, výmoly, kamení. Místní nadávají na zničenou silnici na Konicku

Cesta z Ladína do Ponikve na Prostějovsku by se dala bez nadsázky označit jako nejhorší silnice v kraji. Na hluboké díry, chybějící asfalt, kaluže a kamení upozorňují řidiči, ale i místní starostové. Silničáři zničenou komunikaci začali v těchto...

Vedení spořitelny chod bankovních poboček podle Peškové průběžně sleduje a v případě dlouhodobého poklesu vytíženosti přichází na řadu jejich uzavření. "Trendy v bankovnictví se mění, a my proto musíme být klientům k dispozici nejen v kamenných pobočkách, ale i v digitálním světě," podotkla Pešková.

Starosta upozornil, že obyvatelstvo Konicka stárne a místní lidé kvůli vyššímu věku většinou neumí zacházet s aplikacemi, s jejichž pomocí lze s bankami komunikovat i na dálku. Preferují proto osobní návštěvu pobočky. V Konici byla před pěti lety zrušena pobočka Komerční banky a po uzavření ČS budou mít lidé k dispozici už jen bankovní služby ČSOB na místní poště.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Konice

Štítky pobočka, zrušení, protesty, starosta, Konice, spořitelna, Prostějov, Česká spořitelna, okres Prostějov, Daniela Pešková, Starostové a nezávislí, Komerční banka, Československá obchodní banka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konice přijde o pobočku spořitelny. Proti zrušení protestovali obyvatelé i starostové, ale neuspěli  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.