Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VIDEO: Nandu pampový běhá kolem Olomouce, v krajním případě mu hrozí odstřel

, aktualizováno 1. června 2023, 15:34

Nezvyklého souseda mají obyvatelé olomoucké městské části Chomoutov, na okolních polích a loukách se pohybuje nandu pampový. Nikdo ale neví, komu nelétavý pták podobný pštrosovi patří. Situací se zabývá Magistrát města Olomouce, majitele hledá i policie. Zoo Olomouc nabízí pomoc s odchytem, zvířete se ale ujmout nemůže. V případě neúspěšného pokusu o chycení zvířete je pak pravděpodobný jeho odstřel.

Informaci o pohybu velkého opeřence v okolí Olomouce přinesla v reportáži Česká televize. Plachý pták se u Chomoutova vyskytuje podle místních přibližně tři týdny. O situaci ví také Policie Česká republiky. „Touto záležitostí se zabývá Odbor životního prostředí Magistrátu města Olomouce. Předjímáme, že je možné, že zvíře pochází z nelegálního chovu, a proto se k němu nikdo již delší dobu nehlásí. Z tohoto důvodu jsme také zveřejnili výzvu, aby se majitel přihlásil na linku 158,“ vysvětlila olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Podobný předpoklad potvrzuje také mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. Nandu pampový patří do kategorie zvířat vyžadujících zvláštní péči. Registrovaný tak musí být místo chovu i samotné zvíře. „U Chomoutova se jedná zřejmě o samce, nabídli jsme Magistrátu města Olomouce pomoc při profesionálním odchytu. Výsledek je ovšem nejistý, jedná se o plaché a nevyzpytatelné zvíře. Podle legislativy se Zoo Olomouc nemůže zvířete ujmout. Máme ale informaci od chovatele z Bohuňovic, který má dostupné kapacity,“ uvedla na dotaz Hanácké Drbny mluvčí Gronská.

Podle vedoucího Odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce Petra Loyky se nyní řeší dvě varianty. „Pokud se podaří odchyt, kdy trvám na tom, aby jej prováděli specialisté z naší ZOO, předáme nandu chovateli, který dnes projevil zájem. Zoo si jej opravdu nemůže z veterinárně chovatelských důvodů odchytit a ubytovat. Když se odchyt nepodaří, dojde k odstřelu v souladu s právní úpravou v oblasti myslivosti. Musíme předejít ohrožení zdraví a majetku, střet s tímto tvorem, dopravní nehoda, nebo jeho přítomnost v zástavbě může být velkým problémem,“ vysvětlil Loyka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Příroda, zvíře, nandu pampový, nandu Chomoutov, nandu Olomouc, pštros Chomoutov, pštros, Zoo Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nandu pampový běhá kolem Olomouce, v krajním případě mu hrozí odstřel  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.