Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Toulavý nandu od Olomouce už má nový domov, odchyt zvládli odborníci ze Zoo Olomouc

Pesimistické scénáře se nenaplnily. Nandu pampový běhající ve volné přírodě u Olomouce, má po odborném odchytu nový domov u chovatele. Nelétavému opeřenci přitom za určitých okolností hrozilo i zastřelení. Původního majitele ptáka podobného pštrosovi hledají policisté, zřejmě se jedná o zvíře bez patřičných registrací.

Zkušeností a místních podmínek využilo sedm pracovníků ze Zoo Olomouc při odchytu bezprizorního nandua pampového. Ten se zhruba tři týdny toulal u Chomoutova, okrajové části krajského města. K vlastnictví zvířete se nikdo nehlásil, majitele se snaží najít i policie. Situací se zabýval Odbor životního prostředí Magistrátu města Olomouce, který se dohodl s olomouckou zoo na pokusu plachého ptáka odchytit. A zásah se během přibližně hodiny ve čtvrtek v podvečer podařil. „Zmobilizovali jsme zkušené chovatele, vzali jsme dvě auta, odchytovou bednu a síť a jeli jsme na místo určení. Tam nás čekala spojka, která přesně znala výskyt zvířete,“ vylíčil ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň, který se osobně odchytu nandua účastnil. „Využili jsme místo soutoku Moravy a Oskavy a na toto místo jsme pomalu zvíře dotlačili a pak ho kolega z druhé strany nahnal do sítě. Pak už následovalo zavření do bedny a převoz k soukromému chovateli,“ vyprávěl ředitel zoologické zahrady.

Nezvyklého souseda mají obyvatelé olomoucké městské části Chomoutov, na okolních polích a loukách se pohybuje nandu pampový. Nikdo ale neví, komu nelétavý pták podobný pštrosovi patří. Situací se zabývá Magistrát města Olomouce, majitele hledá i...

Postup musel být opatrný, v případě splašení a úrazu zvířete by zřejmě došlo k jeho utracení. „Pokud by se odchyt nepodařil, přistoupilo by se k odstřelu v souladu s právní úpravou v oblasti myslivosti, protože střet s tímto zvířetem, jeho pohyb v městské části nebo dopravní nehoda znamená velký problém. Díky profesionální práci kolegů z naší zoo má nandu nový domov a při odchytu neutrpěl žádnou újmu,“ komentoval Petr Loyka, vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce.

Nabízející se varianta chycení nandua s využitím uspávací střely není podle odborníků použitelná. „Obecně se dá říct, že ptáci se velmi špatně uspávají. Nejsem veterinář, ale nemáme s tím moc dobré zkušenosti. Na uspávání ptáků se používají jiné způsoby, které v terénu nešly realizovat. O narkotizaci jsme vůbec neuvažovali. Vesměs je tato alternativa připravená na savce a u ptáků úplně nefunguje,“ objasnil ředitel Zoo Olomouc Habáň.

Nandu pampového chová i zahrada na Svatém Kopečku, do výběhu zoo ale chycený pták zamířit nemohl a to kvůli kapacitním, i chovným důvodům, o zvířeti nejsou k dispozici žádné informace. Podle mluvčí zahrady Ivety Gronské probíhala ohledně nandua komunikace také s Krajskou veterinární správou. „Možnou příčinou, proč se původní majitel prozatím ke zvířeti nepřihlásil, může být skutečnost, že nemá zvíře, potažmo své hospodářství evidované, čímž se dopouští porušení plemenářského zákona. Registrace spadá do kompetence Českomoravské společnosti chovatelů, dozorčími orgány jsou poté Česká plemenářská inspekce a Krajská veterinární správa. Za neevidování hospodářství či zvířete, tím pádem za porušení výše zmíněného zákona, hrozí sankce. U fyzických i právnických osob se pohybují až do 1 milionu korun,“ upozornila mluvčí.

„Apeluji na chovatele, aby zvířata řádně registrovali a jejich výběhy zabezpečili,“ dodal Petr Loyka z olomouckého magistrátu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc, Stanislav Heloňa

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, zoo olomouc, odchyt nandu, pštros Olomouc, nandu Olomouc, nandu Chomoutov, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Toulavý nandu od Olomouce už má nový domov, odchyt zvládli odborníci ze Zoo Olomouc  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.