Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

S požárem prachu v olomoucké teplárně hasiči bojovali nepřetržitě dva dny. Několik se jich lehce zranilo

Nepřetržitě dva dny likvidovalo požár uhelného prachu v olomoucké teplárně několik jednotek hasičů. Při komplikovaném zásahu, kdy se prach opakovaně rozhořel v nepřístupných vyvýšených místech pásového dopravníku, se několik hasičů lehce zranilo.

VIDEO: Požár skládky zaměstnal osmdesát hasičů, vrtulník, těžkou techniku i chemickou laboratoř

Celou noc ze soboty na neděli pracovala těžká technika na rozhrabání hořícího materiálu při požáru skládky v Hradčanech u Přerova. Složitý zásah ve třetím stupni požárního poplachu začal v sobotu po poledni, v akci byl i vrtulník či šestnáct...

"Zahoření uhelného prachu v teplárně v Olomouci zaměstnalo profesionální i dobrovolné hasiče na téměř 48 hodin nepřetržitě. Náročný zásah pokračoval po etapách v průběhu posledních dvou dnů za opakujícího se scénáře, zahoření či rozhoření prachových částic, a to v místech, které bez fyzického prostupu, rozebrání, rozřezaní či stržení nebylo možné uhasit, přímo na technologii pásového dopravníku a jeho opláštění. Vše bylo ztíženo prací ve výškách s potřebnou pomocí výškové techniky," popsal náročný zásah mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Hořet začalo v pondělí, definitivní likvidaci požáru hasiči potvrdili až dnes ráno. Na místě se postupně vystřídalo několik jednotek ze stanic v Olomouci, Přerově a Šternberku a dobrovolní hasiči z Chválkovic a Černovíra. Hasiči se na místo museli několikrát vrátit i v noci poté, co se rozhořela nová skrytá ohniska.

"Z pohledu zasahujících hasičů se jednalo o velmi fyzicky náročný zásah v prostorách s výraznou prašností a častým rychlým rozhořením. Během zásahu došlo také k několika drobným zraněním hasičů bez vážnějších následků," dodal Hošák.

Na likvidaci požáru hasiči využili mimo jiné speciální hasící a řezací zařízení Cobra a velké množství různých ručních nástrojů nebo výškové či jiné techniky.

"Po etapách jsme likvidovali malá či drobná ohniska hořícího uhelného prachu v prakticky nepřístupných místech, kde by bez hrubé síly, ale hlavně šikovnosti a improvizace nebylo možné požár úspěšně likvidovat. Pro hasiče zásah představoval nebezpečí v podobě prudkých vznícení s možností výbuchu," uvedl mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky požár, prach, teplárna, dopravník, 48 hodin, nebezpečí, vznícení, výbuch, hasiči, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S požárem prachu v olomoucké teplárně hasiči bojovali nepřetržitě dva dny. Několik se jich lehce zranilo  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.