Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomouc připraví na osvětlení Androva stadionu sedm milionů. Energii by mohla poskytnout fotovoltaika

Kromě hokejové haly přezdívané Plecharéna řeší vedení Olomouce také potřeby nedalekého Androva stadionu využívaného fotbalisty. Plánovanou rozsáhlejší investicí je výměna svítidel umělého osvětlení nad hřištěm. Olomoucké zastupitelstvo schválilo v pondělí úpravu rozpočtu, na jasnější a úspornější záři nad prvoligovým fotbalem vyčlenilo sedm milionů korun. Klub chce ve spolupráci s městem rozpracovávat i koncept rozsáhlého projektu instalace fotovoltaiky na rozlehlé střechy západní a východní tribuny.

Majitelem Androva stadionu, na kterém hraje své zápasy prvoligový i druholigový tým SK Sigma Olomouc, je Statutární město Olomouc. Právě krajské město tak bude investorem úprav umělého osvětlení, které stadion pro nejvyšší českou fotbalovou soutěž potřebuje. Radnice tak podle finančního manažera Sigmy Jiřího Ficnera vyhlásí veřejnou zakázku, která bude zahrnovat především výměnu svítidel. „Staré výbojky budou nahrazeny modernímu LED světly. Zároveň se bude modernizovat kabeláž a proběhla i kontrola statiky sloupů osvětlení. Světla budou přidána také na střechu východní tribuny,“ přiblížil funkcionář olomouckého klubu.

Přibližně po hodině a půl diskuzí se olomoučtí zastupitelé shodli na odložení rozhodnutí o dalším postupu při přípravě stavby multifunkční haly určené především pro hokej. Představitelé opozice i koalice upozornili na nedostatečném projednání...

Požadavky na investici pramení také z pravidel Fotbalové asociace ČR a mezinárodní instituce UEFA. „Nároky těchto organizací i nároky na pořizování televizních přenosů se zvyšují. Momentálně se řídíme normou Stadiony 2024, podle kterých je nutné stávající zařízení modernizovat,“ konstatoval Ficner.

Po přípravě potřebných podkladů tak olomoucká investiční komise a poté rada města i zastupitelstvo schválila navýšení investičního rozpočtu o sedm milionů právě pro vylepšení světel na Andrově stadionu. Ačkoliv v nedávné minulosti proběhlo dvakrát mechanické čištění letitých výbojek, jejich svítivost už zaostává za současným standardem. „S novou technologií by se svítivost měla zvednout zhruba o 15 až 20 procent, což znamená, že bychom měli vyhovět všem požadavkům. Podle propočtů bychom s nově instalovanou soustavou světel měli ušetřit energie v intervalu čtyřiceti až padesáti procent, což pro nás znamená skutečně výraznou úsporu,“ upozornil na důležitý aspekt výměny svítidel mluvčí SK Sigma Olomouc Jiří Fišara.

Provoz amfiteátru i vybudování nové restaurace. Olomouc hledá všestranného nájemce pro letní kino

Od letních měsíců plánuje olomoucká radnice hledat nového provozovatele letního kina s restaurací v centru města. Ikonický areál s amfiteátrem prochází postupnou renovací, místo zvelebovali v uplynulých letech i dobrovolníci. S dlouhodobým...

Konkrétní výše nákladů se ukáže až po výběrovém zřízení na dodavatelskou firmu. „Zároveň jsme podali žádost o dotaci, zakázku bude potřeba předfinancovat,“ podotkl na zasedání zastupitelstva investiční náměstek primátora Miloslav Tichý (ANO).

Členem dozorčí rady SK Sigma Olomouc je také olomoucký poslanec a opoziční zastupitel Martin Major (SPOLU), který seznámil zastupitelstvo i s dalším plánem fotbalového klubu. „Sigma se snaží stadion zmodernizovat i tak, že budou osazeny solární panely na dlouhé tribuny, aby spotřeba energie byla minimální. Návratnost by se mohla projevit dokonce během pár let, plochy střech tribun jsou opravdu obrovské,“ uvedl Major.

Koncept vybudování fotovoltaické elektrárny na stadionu se bude podle Jiřího Ficnera ještě nějaký čas připravovat. „Momentálně se pohybujeme spíše v oblasti záměru. V případě, že by se jej podařilo uskutečnit, bychom se mohli blížit až téměř k pokrytí veškeré spotřeby energie, a tedy energetické soběstačnosti. Každopádně by šlo o samostatnou zakázku,“ dodal místopředseda představenstva SK Sigma Olomouc.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SK Sigma Olomouc

Štítky Andrův stadion, fotbal, sport, rekonstrukce, investice, Olomouc, SK Sigma Olomouc, umělé osvětlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc připraví na osvětlení Androva stadionu sedm milionů. Energii by mohla poskytnout fotovoltaika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.