Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Olomoucký vrchní státní zástupce Radim Daňhel po necelém roce ve funkci rezignoval

, aktualizováno 9. června 2023, 12:05

Po necelém roce ve funkci rezignoval vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel. V písemné rezignaci to vysvětlil osobními i profesními důvody, které spočívají zejména v nemožnosti efektivního řízení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Skončí k poslednímu červenci.

O rezignaci vrchního státního zástupce Radima Daňhela v tiskové zprávě dnes informovalo ministerstvo spravedlnosti. Napsalo, že Daňhel písemnou rezignaci zdůvodnil osobními i profesními důvody, které spočívají zejména v nemožnosti efektivního řízení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. "K důvodům bych zatím odkázal na tiskovou zprávu ministerstva spravedlnosti. Předpokládám, že blíž se vyjádřím příští týden," vzkázal Daňhel.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který v minulosti olomoucké žalobce opakovaně kritizoval, vzkázal, že vzal Daňhelovu rezignaci "s politováním na vědomí". Nyní bude očekávat od nejvyššího státního zástupce Igora Stříže personální návrh na Daňhelova nástupce.

"K důvodům ve své písemné rezignaci Radim Daňhel uvedl, že jej k ní vedly osobní i profesní důvody spočívající zejména v nemožnosti efektivního řízení Vrchního státního zastupitelství Olomouc při existenci poboček vrchního státního zastupitelství v Brně a v Ostravě, a to i přesto, že byl v době svého jmenování výrazným zastáncem jejich existence. V této situaci má za to, že nelze unést takovou odpovědnost, jaká se od této funkce oprávněně očekává," napsalo ministerstvo.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ištvan končí ve funkci, přechází do Brna

Z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci odejde ke konci března jeho dosavadní vedoucí Ivo Ištvan. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyhověl jeho žádosti o přeložení. Od dubna bude Ištvan působit jako státní zástupce brněnského...

Zástupný problém
Státní zástupci odmítají, že by pobočky v Brně a Ostravě byly pro řízení úřadu neefektivní. Tento důvod rezignace olomouckého vrchního žalobce tak považují za zástupný. "Řídil jsem úřad dostatečně dlouho, problém s řízením poboček vůbec žádný nebyl. V justiční soustavě existují pobočky i u jiných státních zastupitelství, dokonce i u soudů v řadě krajů. A nezaznívá odnikud, že by byl nějaký problém s jejich řízením," řekl například bývalý olomoucký vrchní státní zástupce Ištvan.

Daňhel vedl olomoucké vrchní státní zastupitelství od poloviny července loňského roku. Předtím působil jako okresní státní zástupce v Kroměříži. Ke jmenování ho Blažkovi koncem června navrhnul nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Ministr již dříve v médiích uváděl, že na uvolněný post nechce nikoho ze stávajícího vedení, tedy z týmu předchozího vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Ištvana dlouhodobě kritizoval a zhruba před rokem zveřejnil analýzu, která podle ministerstva odhalila zásadní nedostatky jak v hospodaření, tak i v efektivitě olomouckého úřadu.

Ištvan od loňského dubna na vlastní žádost přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství. Výsledky ministerské analýzy zpochybnil. Blažek podle něj při svém předchozím působení v čele ministerstva spravedlnosti v roce 2012 a 2013 neměl k fungování olomouckého VSZ žádné připomínky ani poznámky a jeho postoj se radikálně změnil až po zásahu policie na úřadu vlády v roce 2013, který dozorovali olomoučtí žalobci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vrchní státní zastupitelství Olomouc

Štítky vrchní státní zástupce, rezignace, Radim Daňhel, státní zástupce, Olomouc, Státní zastupitelství ČR, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Pavel Blažek, ODS, Igor Stříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Mít na starosti chapadlo z Ostravy a Brna s Blažkem ? Není to žádný AlCapone.

Sobota, 10. června 2023, 15:33Odpovědět

Olomoucký vrchní státní zástupce Radim Daňhel po necelém roce ve funkci rezignoval  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.