Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Na rybníku v Drozdovicích uhynula labutí mláďata. Chemické postřiky se zde neprováděly, reaguje radnice

Velké pozdvižení vzbudil v těchto dnech úhyn několika labutích mláďat na drozdovickém rybníku v Prostějově, kde technické služby plánovaly chemické postřiky plevele. Město ubezpečuje, že labutě se v žádném případě otrávit nemohly, protože postřiky se kvůli počasí nakonec neuskutečnily.

Na rybníku v Drozdovicích v Prostějově labutí rodinka pravidelně hnízdí. Po úhynu několika mláďat se na sociálních sítích začaly objevovat informace o tom, že v okolí rybníka technické služby pánovaly chemickou likvidaci plevele. Lidé dokonce sdíleli fotografie s cedulkou, že technické služby již postřiky provedly. "Jak je to tedy s tou aplikací, když označení říká, že ošetření bylo provedeno," ptal se například Filip Pecha.

Město Prostějov tuto souvislost vyloučilo. "V žádném případě, protože plánované chemické ošetření okolní zeleně vzhledem k počasí a dešti vůbec neproběhlo," sdělila referentka komunikace na prostějovské radnici Anna Kajlíková

Naznačila zároveň, že příčina může být jiná, protože přes veškerá varování lidé vodní ptactvo často krmí naprosto nevhodnými potravinami. Město proto ke stávajícím informačním tabulím v okolí rybníka umístilo dalších šest provizorních tabulí. Přesnou příčinu smrti mladých labutí určí až pitva.

Litovel zasáhl další úhyn labutě na botulismus. Pomoct má speciální krmivo a zimní vypuštění rybníku

Smutný pohled na umírající labuť zaznamenali v polovině března lidé na jednom z rybníků u centra Litovle, labutí samec podlehl otravě botulotoxinem z bahna. Vedení města svolalo schůzku s odborníky a připravuje řešení, které má prostředí pro...

Podle náměstkyně primátora Prostějova Milady Sokolové (ODS) se navíc město dohodlo s technickými službami, že v blízkosti rybníka, a to ani v keřových záhonech, se už nebude žádná chemie používat a záhony se budou čistit pouze ručně. "Tím dojde k rozšíření lokalit, které jsou ošetřovány horkou párou nebo ručně," uvedla.

V Prostějově již řadu let probíhá spor o hubení plevele pomocí jedovatých gylfosátů a herbicidů. Trpělivost lidem došla po sérii otrav psů, od té doby kritici donutili radnici k několika ústupkům, ale jedovaté postřiky se úplně zastavit nepodařilo.

"Totální herbicid ničí mikrobiom. Mikrobiom je životně důležitý pro člověka, zvířata včely, žížaly a půdní organismy. Zvířený prach postříkaný chemií na ulicích dýcháme všichni. Bez rozdílu," upozorňuje například Prostějovanka Jana Jaňourová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Filip Pecha

Štítky labuť, úhyn, postřiky, glyfosát, rybník, radnice, Prostějov, plevel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sonja Doll

chci být neutrální. bydlím u rybníka a ještě minulý týden jsem labutí jsem labutí mládata v trávě fotila. Ale rozhodně popírám, že by lidé ptáky krmili, jsem tam skoro denně a lidé se chovají odpovědně a rozumně. Vadí mi alibismus paní Kajlíkové, která ještě před zjištěním príčiny uhynu svádí vinu na obyvatele města.

Pondělí, 12. června 2023, 16:32Odpovědět

Na rybníku v Drozdovicích uhynula labutí mláďata. Chemické postřiky se zde neprováděly, reaguje radnice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.