Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Honeywell u Olomouce posílí výrobu pro supermoderní stíhačky F-35. Uzavřel dohodu s Lockheed Martin

V Mariánském údolí u Olomouce by se mohla posílit výroba dílů pro pohony stíhaček F-35, které chce vláda koupit pro českou armádu. Naznačuje to nedávno podepsané memorandum mezi společnostmi Honeywell a Lockheed Martin. U Olomouce se dílce do pomocné motorové jednotky pro F-35 vyrábí již řadu let.

"Honeywell Aerospace Olomouc vyrábí dílce pro pohony stíhaček F-35. Vláda jedná o jejich možném zakoupení pro Armádu ČR. Výrobce těchto stíhaček je Lockheed Martin, a právě nedávno podepsaná dohoda mezi Honeywell a Lockheed Martin vymezuje záměr vykonávat pracovní činnosti v provozu Honeywell Aerospace v Olomouci," potvrdil specialista podpory výroby Stanislav Švec z Honeywell Aerospace Olomouc.

Světový lídr v projektování a výrobě komerčních a vojenských leteckých technologií Honeywell podepsal memorandum o porozumění s Lockheed Martin na nedávném Mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky v Brně.

"Dohoda nastiňuje příležitosti k růstu v České republice, což pro Honeywell představuje důležitý milník expanze v platformě F-35 Lightning II, vymezuje záměr vykonávat pracovní činnosti v provozu Honeywell Aerospace v Olomouci, a rozšiřuje tak pokrok v leteckých technologiích. Zároveň se České republice zajistí přístup k novým technologickým pracovním místům a lokálním investicím," uvedl PR zástupce společnosti Honeywell Martin Plesný.

Jakékoliv další podrobnosti zatím nejsou k dispozici, zveřejňování informací zejména o zbrojní letecké výrobě podléhá restrikcím.

Přerovská Meopta dodá unikátní zaměřovací systém pro švédská bojová vozidla, která kupuje česká armáda

Přerovská Meopta dodá zaměřovací technologii do pásových bojových vozidel pěchoty CV90 pro českou armádu. O nákupu téměř dvě stě padesáti obrněnců z produkce švédské společnosti BAE Systems minulý týden rozhodla vláda. Podle některých zpráv byla...

V továrně v Mariánském údolí se vyrábějí díly do motorů dopravních letadel, business jetů a pro americkou vojenskou techniku. "Vyrábíme i dílce do pomocné motorové jednotky pro F-35," poodkryl nedávno několik podrobností pro magazín Forbes senior manufacturing engineer Michal Jorníček. Co by nákup F-35 mohl přinést? "Zkrátka vyrobit požadovaný počet podsestav do jednotek APU."

U Olomouce se přitom do APU pro F-35 vyrobí pouze statorová část. "U vojenských produktů vidíme jen to, za co jsme zodpovědní – bezpečnost je pro nás absolutní priorita," vysvětluje Jorníček. "Nikdo z nás se nemůže podívat, jak přesně celé APU vypadá."

V Honeywell Aerospace Olomouc pracuje kolem sedmi set zaměstnanců, firma dosahuje tržeb kolem 160 milionů dolarů ročně.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto aerospace.honeywell.com

Štítky Olomouc, Lockheed Martin F-35 Lightning II, Honeywell, Lockheed Martin, stíhačka, výroba, Mariánské údolí, Armáda České republiky, Honeywell Aerospace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honeywell u Olomouce posílí výrobu pro supermoderní stíhačky F-35. Uzavřel dohodu s Lockheed Martin  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.