Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Americký gigant Amazon dnes zahájil provoz obřího centra v Kojetíně. První přijatou zásilkou byla lampička

, aktualizováno 19. června 2023, 11:36

Americký gigant Amazon dnes oznámil, že zahájil provoz obřího robotického centra v Kojetíně na Přerovsku. Moderní budova s fotovoltaickou elektrárnou na střeše přišla na více než pět miliard korun a ve finále zaměstná až dva tisíce lidí.

Panattoni Park Kojetín
Fotovoltaické panely na střeše mají výkonu 4 MW, což pokryje až 68 procent spotřeby. Vytápění je pomocí tepelných čerpadel, ohřev teplé vody zajišťují ze 75 procent rovněž tepelná čerpadla. Hala stojí na pozemcích bývalých usazovacích nádrží cukrovaru, které bylo nutné sanovat a odstranit ekologické zátěže. Při výstavbě dovezly 6800 panelů o váze přes 80 tisíc tun vlaky, které tak nahradily 2267 kamionů. V areálu je broukoviště, ještěrkoviště, hmyzí hotely, včelí úly a louka. Vysazeno bylo 500 stromů, 300 v areálu, zbytek v Kojetíně. Dešťová voda je sváděná do retenční nádrže o objemu 9,5 tisíce kubíků, v areálu je více než 30 nabíjecích stanic pro elektromobily.

Jde o druhé distribuční centrum Amazonu v České republice, úplně první přijatou zásilkou do skladu byla dnes ráno v Kojetíně stolní lampička.

"Investice Amazonu v Kojetíně je důkazem našeho závazku vůči České republice, po plném zprovoznění zde vytvoříme až dva tisíce trvalých pracovních míst," potvrdil generální ředitel Amazonu pro Českou republiku Michal Šmíd

Otevření distribučního centra promění život v celém regionu a zásadně změní zdejší pracovní trh. Nástupní mzda činí 190 korun na hodinu, u vedoucích týmů pak 225 korun. Na autobusech, které do Kojetína začaly svážet zaměstnance, Amazon láká nové pracovníky na 209 korun na hodinu.

V Kojetíně najdou práci kromě týmů, které chystají, balí a expedují objednávky, také inženýři, odborníci na robotiku, finanční manažeři a IT specialisté z širokého okolí od Zlína, Brna, Olomouce až po Ostravu. Přinese to nárůst dopravy, ale také růst cen nemovitostí a například zřízení nové pobočky záchranné služby přímo v Kojetíně.

"Kojetín prochází v posledních letech obdobím velké proměny. Přivést do města významného zaměstnavatele je velmi podstatný střípek do mozaiky, na které několik let usilovně pracujeme. Vnímám jako bonus, že se jedná o stavbu na brownfieldu bez záboru orné půdy, a že jde právě o Amazon, světového lídra trhu internetového obchodu. Díky novému průmyslovému parku a navazujícím projektům dostanou práci tisíce lidí,” řekl starosta Kojetína Leoš Ptáček (NK).

Díky Amazonu vznikne v Kojetíně pobočka záchranky. Je to obrovský benefit pro obyvatele, míní starosta

Obří distribuční centrum společnosti Amazon, které se v Kojetíně na Přerovsku otevře ve druhé polovině června, přinese tomuto regionu jeden významný benefit. Zdravotnická záchranná služba zde kvůli nárůstu dopravy a zaměstnanců otevře stanici....

"Každé pracovní místo, které v Olomouckém kraji vznikne, je vždy skvělou zprávou. Věřím, že otevření centra bude přínosem pro celý Olomoucký kraj. Zároveň bych chtěl zdůraznit, že hejtmanství vítá každého investora, který chce v našem regionu podnikat a zároveň chápe a podporuje udržitelný rozvoj a společenskou odpovědnost své firmy," komentoval otevření centra hejtman Josef Suchánek (PirSTAN). 

Hala v Kojetíně je vybavena solárními panely a moderními systémy řízení. Amazon je největším firemním odběratelem obnovitelné energie na světě a do roku 2025 chce své provozy napájet pouze z obnovitelných zdrojů.

Budova má čtyři podlaží s celkovou rozlohou téměř 190 tisíc metrů čtverečních. Roboti se zasouvají pod věže s regály, kde je uloženo zboží, zvednou je a přesouvají přes halu distribučního centra. Roboti umí manipulovat i s těžkými břemeny, robotické třídiče pak vykonávají opakující se úkoly, jako jsou zvedání, stohování, otáčení a umisťování balíků. Od roku 2013 Amazon v České republice investoval přes 26 miliard korun, druhé centrum je v Dobrovízi.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Amazon

Štítky Amazon, otevření, centrum, Kojetín, Česko, technologie, okres Přerov, Olomoucký kraj, Michal Šmíd, Josef Suchánek, Amazon Web Services, Amazon Studios

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký gigant Amazon dnes zahájil provoz obřího centra v Kojetíně. První odeslanou zásilkou byla lampička  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.