Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Olomoucký kraj mohou zasáhnout silné supercelární bouře a velké kroupy, varuje výstraha

, aktualizováno 21. června 2023, 14:56

V celém Olomouckém kraji hrozí dnes a zítra velmi silné bouřky. Meteorologové aktualizovali výstrahu, na Moravě se mohou vytvářet supercelární bouře s rizikem větších krup a nárazy větru o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu. Teploty by ve čtvrtek mohly vyšplhat až na 32 stupňů.

V Jeseníkách dál padají teplotní rekordy. Maxima k deseti stupňům hlásí předpovědi až do konce týdne

V Jeseníkách v posledních dnech dál padají teplotní rekordy. Na Nový rok měl Javorník přes 19 stupňů, včera padl rekord ve Zlatých Horách na Jesenicku, kde se teplota vyšplhala na 18,7 stupně. Je to důsledek extrémně teplého vzduchu ze...

"Na Moravě se mohou vytvářet díky energii a dobré podpoře i supercelární bouře s rizikem větších krup," uvedli dnes odpoledne meteorologové. Výstraha platí v celé zemi a v Olomouckém až do třetí hodiny ranní ve čtvrtek. Hrozí také přívalový déšť.

"Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce doporučujeme snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," uvedli meteorologové.

Počasí ovlivňuje zvlněná studená fronta, před ní bude do Česka proudit teplý vzduch od jihozápadu.

"Dnes bude oblačno, ojediněle přeháňky, postupně polojasno. Večer od západu zataženo a místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 28 až 31 stupňů Celsia. Večer se mohou ojediněle vyskytnout bouřky se silnými nárazy větru a kroupami," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Tomáš Ostrožlík z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V noci na čtvrtek se počasí trochu uklidní, bude polojasno až skoro jasno. Ve čtvrtek meteorologové očekávají jasno až polojasno a nejvyšší teploty až 32 stupňů. Od 12 hodin do pátečního rána pak platí předběžná výstraha opět na silné až velmi silné bouřky.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukas Gallo

Štítky výstraha, bouřka, Olomoucký kraj, kroupy, přívalový déšť, vítr, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj mohou zasáhnout silné supercelární bouře a velké kroupy, varuje výstraha  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.