Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Žádný trestný čin se nestal, uzavřela policie kauzu e-mailů na univerzitě. Rektor stáhl odvolání děkana Kubaly

, aktualizováno 26. června 2023, 19:58

Několikaměsíční vyšetřování policie ukázalo, že v kauze zaměstnaneckých e-mailů, která odstartovala jednu z největších krizí na Univerzitě Palackého v Olomouci, se nestal žádný trestný čin. Děkan přírodovědy použil několik e-mailů svého bývalého podřízeného u soudu. Rektor nyní oznámil, že návrh na odvolání děkana stáhl.

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka se snažil odvolat děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubalu za to, že Kubala použil několik zaměstnaneckých e-mailů v soudním sporu s bývalý zaměstnancem, chemikem Radkem Zbořilem, kterému etická komise přírodovědecké fakulty v minulosti vytkla řadu prohřešků. Zbořil se s univerzitou soudil kvůli platu a požadoval milionové částky. Okolnosti, jak se Kubala k jeho emailům dostal a zda nedošlo ke zneužití soukromých údajů, vyšetřovala policie. Soud nakonec k e-mailům vůbec nepřihlížel.

"K dnešnímu dni univerzita ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů k této věci neobdržela žádné vyjádření a Policie České republiky rozhodla usnesením o odložení trestního stíhání, když konstatovala, že nebyly naplněny znaky skutkové podstaty trestného činu, tedy že ve věci nebyl spáchán trestný čin," oznámil nyní rektor Univerzity Palackého Procházka. 

Celá záležitost úzce souvisí se vznikem vysokoškolského ústavu CATRIN, válka okolo ústavu zatěžuje Univerzitu Palackého již roky. Loni na začátku října dal rektor děkanovi přírodovědy dokonce výpověď, a to jen pár dní poté, co akademický senát zamítl rektorův návrh na rozdělení majetku mezi CATRIN a přírodovědeckou fakultou. Fakulta proti rozdělení ostře protestuje, protože by ohrozilo výuku studentů. Výpověď rektor později stáhl.

Těsně před zasedáním akademického senátu Univerzity Palackého v Olomouci rektor Martin Procházka zrušil výpověď děkanovi přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi. Senát se zabýval návrhem na odvolání rektora, které podala fakulta. Celý spor...

Rektor nyní přiznal, že k přístup e-mailové komunikaci nebyl na univerzitě dostatečně upraven, a proto nyní vzniká nový pracovní řád. "Důvodem mých kroků nebylo primárně to, že pan děkan s vědomím předchozího vedení získal přístup k e-mailové schránce jednoho ze zaměstnanců, ale především to, že s daty, které získal, následně nakládal nekontrolovatelným způsobem," uvedl rektor a potvrdil, že návrh na odvolání děkana bere v celém rozsahu zpět.

Děkan Kubala toto rozhodnutí přivítal. "Samozřejmě poslední vývoj celé kauzy vnímám úlevně. Potvrzuje se to, co od počátku konzistentně tvrdím, a sice, že jsem se ničeho protiprávního nedopustil a všechna veřejně prezentovaná obvinění byla vykonstruovaná. S ohledem na naprosto bezprecedentní tlak, který byl na mě vytvořen, jakož i rozsáhlou medializaci, která poškozovala mou reputaci, bych očekával od rektora alespoň veřejnou omluvu. Současně musím vyzdvihnout přístup Akademického senátu Přírodovědecké fakulty UP, který nepodlehl emotivnímu nátlaku a racionálně požadoval doložení všech vznesených obvinění, a zafungoval tak v rámci demokratické akademické samosprávy jako pojistka proti bezpráví," reagoval děkan.

Spory o vznik vysokoškolského ústavu CATRIN zastřešující špičková vědecká centra přírodovědecké fakulty ohrožují olomouckou univerzitu již dlouho. Děkan fakulty Kubala dlouhodobě kritizuje vyvedení majetku, projektů i zaměstnanců, a s tím spojené ohrožení výuky. 

Vedení CATRIN před časem ubezpečilo, že je připraveno na další jednání o rozdělení majetku. "V tuto chvíli je využívání budov a majetku dáno opatřením rektora z minulého roku, na přístupech zaměstnanců a studentů se nic nemění," řekl ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Rektor Univerzity Palackého Procházka nedávno řekl, že v souvislosti se spory okolo CATRIN navrhne ještě do konce letošního roku ve spolupráci s externími odborníky nový koncept řešení.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marek Otava

Štítky policie, trestný čin, univerzita, e-mail, Univerzita Palackého v Olomouci, Martin Procházka, Radek Zbořil, Martin Kubala, Policie České republiky, Úřad pro ochranu osobních údajů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádný trestný čin se nestal, uzavřela policie kauzu e-mailů na univerzitě. Rektor stáhl odvolání děkana Kubaly  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.