Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Divadlo na olomouckém náměstí překryje lešení, přes léto projde fasáda obnovou

Podobně jako v předchozích letech poslouží letní divadelní prázdniny k uskutečnění stavebních úprav na budově Moravského divadla v Olomouci. Nejvýraznějším dílem v letošního roku bude oprava fasády na Horním náměstí, odborníci se na budově v historickém jádru města zaměří také na restaurátorské úkony.

Budova Moravského divadla Olomouc v centru hanácké metropole z roku 1830 prochází v posledních letech revitalizací svrchního pláště, jednou ze závěrečných etap je na letošní rok připravené oprava fasády. Celý komplex stavebních úprav má pak být hotový do roku 2025. V přípravné fázi je nyní také rekonstrukce pokladen a divadelní kavárny.

Termín opravy fasády je plánován od 1. července do 25. srpna. U budovy bude stát lešení, podle mluvčí divadla Pavlíny Dočkalové ale stavební práce nebudou znamenat žádná omezení pro kolemjdoucí. Také postranní Divadelní ulice bude i během rekonstrukce průchozí.

Olomouc nastartovala proces sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Kritici žádali odložení

Městské zastupitelstvo v Olomouci dnes nastartovalo proces sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Město si v první fázi nechá vypracovat analýzu a ubezpečuje, že obě prestižní značky zůstanou v každém případě zachovány. Opozice v...

„Letos budeme opravovat fasádu a chystat ji na nasvícení. Zároveň s tím se budou dělat restaurátorské práce na kamenných a nekamenných prvcích. Budeme opravovat i nápis,“ sdělil v tiskové zprávě technický náměstek Moravského divadla Bohuslav Kraus. Předpokládané náklady na opravu fasády včetně restaurování figurálních a nefigurálních prvků jsou 2,2 miliony korun. Očekávaná dotace z Ministerstva kultury je 120 tisíc, zbytek vykryje příspěvek zřizovatele, tedy města Olomouce.

„Divadlo patří k velice hodnotným budovám na Horním náměstí. Těším se, že fasáda po rekonstrukci prokoukne, a tím oživí prostor mezi radnicí, trojičním sloupem a Arionovou kašnou, na němž se odehrává řada kulturních a společenských akcí,“ komentoval náměstek olomouckého primátora pro kulturu a školství Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Vylepšení se nedočká pouze exteriér divadelní budovy, další investice se zaměří na vylepšení diváckého zážitku, bezpečnosti či energetické náročnosti objektu. „Mimo fasádu se během léta budou opravovat také požární vrata na boční jeviště, světlíky nad atriem a podhled pod krejčovnami. Dále se bude opravovat osvětlení bočního jeviště, forbína a tahy a řešit drobné údržby. Celková předpokládaná hodnota těchto oprav je okolo 1,15 milionu korun,“ přiblížila mluvčí Dočkalová s tím, že dalšího takřka půl druhého milionu poputuje do pořízení a instalace nového světelného pultu.

I v průběhu nové divadelní sezony pak už budou probíhat nízkonákladová opatření, která se dotýkají úspor energií. „Namontují se pohybová čidla pro ovládání osvětlení ve společných prostorách a budou se například instalovat termo hlavice, které efektivně regulují teplotu v kancelářích,“ podotkla mluvčí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, investice, rekonstrukce, fasáda divadlo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo na olomouckém náměstí překryje lešení, přes léto projde fasáda obnovou  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.