Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Labutě na rybníce v Prostějově neuhynuly kvůli jedovatým postřikům, ukázal toxikologický rozbor

Za úhynem několika mladých labutí v okolí rybníka v Drozdovicích v Prostějově nejsou jedovaté látky, kterými prostějovská radnice ve městě hubí plevel. Ukázalo to toxikologické vyšetření. Přesnou příčinu smrti se však zjistit nepodařilo. Radnice upozorňuje, že zákaz krmení labutí stále platí.

Po úhynu mladých labutí v Prostějově strážníci zvýšili kontroly u rybníka. Za krmení hrozí pokuta, varují

Prostějovští strážníci začali více kontrolovat okolí rybníka v Drozdovicích, zda lidé nekrmí labutě a kachny, které zde sídlí. V posledních dnech uhynulo několika mladých labutí, což mezi obyvateli vzbudilo velké pozdvižení. Městská policie...

Prostějovská radnice dostala výsledky toxikologického vyšetření ohledně úhynu labutích mláďat koncem minulého týdne. Podle protokolu je vyloučeno, že by jedno z mláďat uhynulo na otravu Roundupem, v játrech nebyly žádné stopy glyfosátu. Vyšetření zároveň vyloučilo trauma, střelné zranění nebo otravu nevhodnou potravou. 

"Možné příčiny úhynu jsem konzultovala i s odborníky z oboru ornitologie a ti konstatovali, že příčinou může být mimo jiné přirozený výběr, kdy si příroda prostě vybere silné jedince," uvedla náměstkyně primátora Prostějova Marcela Župková (ANO). Zároveň upozornila, že toxikologické vyšetření v žádném případě neznamená zákaz krmení vodního ptactva na rybníce.

Úhyn několika mladých labutí na drozdovickém rybníku v Prostějově vzbudil velké diskuse. Technické služby totiž v okolí plánovaly chemické postřiky plevele, dokonce se zde objevily cedule, které informovaly o tom, že postřiky již proběhly. Město Prostějov vzápětí ubezpečilo, že labutě se v žádném případě otrávit nemohly, protože postřiky se kvůli počasí nakonec neuskutečnily. Radnice naznačila, že za úhynem může být nevhodné krmení.

Městská policie vzápětí v okolí rybníka zvýšila kontroly a upozornila, že krmení labutí může být přestupkem, za který hrozí pokuty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Filip Pecha

Štítky labutě, úhyn, jed, glyfosát, postřiky, rozbor, toxikologie, rybník, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labutě na rybníce v Prostějově neuhynuly kvůli jedovatým postřikům, ukázal toxikologický rozbor  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.