Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Ve Vrahovicích vandal zničil sochu Vodníka. Spolek ji opraví, ale vystavovat už nebude

Neznámý vandal v minulých dnech zničil sochu Vodníka v arboretu v prostějovské čtvrti Vrahovice. Lidem ze Spolku za staré Vrahovice se ulomenou část podařilo najít a sochu hodlají opravit. Vystavovat ji však už nebudou. Vodníka speciálně pro arboretum vytvořil zesnulý známý vrahovický sochař Josef Dostál.

"Neznámý vandal nám zničil sochu Vodníka, která byla po několik let symbolem našeho Arboreta Vrahovice. Autorem sochy byl dnes již zesnulý vrahovický sochař Josef Dostál, který ji vytvořil speciálně pro naše arboretum. Nedovedeme pochopit, proč měl někdo potřebu Vodníka zničit," zlobil se Martin Hájek, jedna z hlavních postav spolku.

Vandal řádil někdy v noci před několika dny, ulomenou část našel druhý den ráno příbuzný předsedy spolku. "Šel se projít a všiml si, že je tam část sošky pohozená, a vzal ji. Pachatele samozřejmě neznáme," krčí rameny Hájek.

Známá postava Vrahovic, autor betléma, řezbář a sochař Josef Dostál Vodníka vytvořil z ytongu. Už kdysi dávno někdo ulomil ruku, ale tehdy si lidé ze spolku mysleli, že to nemuselo být úmyslně. V arboretu si například mohly hrát děti, šáhly na ruku, a protože je ytong křehký, ruka se ulomila. "Asi to tehdy nebylo cílené, teď to však určitě cílené bylo," je přesvědčen Hájek. Socha je totiž napůl, někdo ji musel ukopnout nebo utrhnout.

Msta za odmítnuté ošetření zubů. Vandal rozbil okno na pohotovosti v Olomouci

Neznámý vandal ve vzteku rozbil jedno z oken budovy zubní pohotovosti ve Fakultní nemocnici Olomouc. Dalším ze série případů ničení zařízení kliniky se budou zabývat olomoučtí policisté. Podle zástupců nemocnice se mohlo jednat o mstu za...

Lidé ze Spolku za staré Vrahovice nyní hodlají Vodníka slepit a uvést do původního stavu. Vystavovat venku v arboretu ho však již nebudou. 

"Bude v klubovně. Venku by byl v nebezpečí. Když sochu někdo zničil jednou, může ji zničit i podruhé. Je to památka na řezbáře Josefa Dostála, který nám dělal i erb. Socha bude v klubovně a tam si ji zájemci budou moci prohlédnout," vysvětlil Hájek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Hájek

Štítky vandal, Vrahovice, socha, Vodník, arboretum, Josef Dostál, Martin Hájek, Arboretum Vrahovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vrahovicích vandal zničil sochu Vodníka. Spolek ji opraví, ale vystavovat už nebude  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.