Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Noční požár pole vzbudil v Olomouci rozruch. Kombajn naboural do sloupu elektrického vedení

, aktualizováno 24. července 2023, 11:27

K rozsáhlému požáru na poli u Velkého Týnce nedaleko Olomouce vyjíždělo v neděli večer pět jednotek hasičů. Záři a kouř pozorovali lidé i ze vzdálenosti několika kilometrů. Hořet začalo po nárazu zemědělské techniky do sloupu vysokého napětí.

Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Josefa Koláčka došlo v neděli večer u Velkého Týnce k nehodě kombajnu, který naboural do sloupu elektrické rozvodné sítě. Zkrat pak zapálil vyschlé obilí. Následný požár se na poli rozšířil na plochu přibližně 300 krát 100 metrů. Hasiči bojovali s požárem od dvaadvacáté hodiny, před půlnocí mohl být zásah ukončen. profesionálními hasiči z olomoucké stanice u požáru spolupracovali dobrovolní hasiči z Velkého Týnce, Tršic, Grygova a Olomouce – Chválkovic. 

Olomoucký kraj sužují požáry, naposledy dnes ráno hořelo v Oskavě. Hasiči jsou na pokraji vyčerpání

Olomoucký kraj v posledních hodinách sužuje nebývalé množství požárů. Naposledy dnes ráno hořel les v Oskavě na Šumpersku, v posledních hodinách jde celkem o šestnáct požárů. Hasič už jsou na pokraji vyčerpání.

Požár pozorovali lidé projíždějící po dálnici D35 nedaleko obchodního centra Olympia, nebo také ze značné vzdálenosti z Olomouce, snímky zaplavily sociální sítě. Ve Velkém Týnci došlo k výpadku elektřiny, dodávky se podle představitelů obce podařilo obnovit v předstihu oproti původním předpokladům už kolem druhé hodiny ráno. Podrobnosti o zásahu přinesli zástupci dobrovolných hasičů z Velkého Týnce.

„Jednotka započala hasební práce dvěma C proudy a postupovala souběžně s frontou hašení, aby ochránila odstavenou zemědělskou techniku a přilehlé domy. Hasební práce komplikovaly zejména strhlé dráty elektrického vedení, které byly v době příjezdu na požářiště pod proudem. Jednotka zřídila čerpací stanoviště z požární nádrže v Čechovicích, kde se postupně jezdily doplňovat veškeré cisternové automobilové stříkačky. Následně jednotka provedla dohašení ohnisek za pomoci lafetové proudnice a vodního děla,“ napsali hasiči na Facebook.

Událost bude dál vyšetřovat Policie České republiky. „Podle prvotních informací se řidič kombajnu patrně plně nevěnoval jeho provozu a narazil do sloupu vedení vysokého napětí. Následně mělo dojít ke zkratu vodičů a vzniku rozsáhlého požáru pole. Výpadek napájení se dotkl více jak čtyř desítek trafostanic. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes jeden milion korun,“ informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Řidič zemědělského stroje podstoupil dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu i orientační test na návykové látky, oboje s negativním výsledkem. „Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, za který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti,“ dodala mluvčí Vaňharová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB JPO Velký Týnec, HZS Olomouckého kraje, Policie ČR, General Net

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, požár, zásah, Olomouc, Velký Týnec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční požár pole vzbudil v Olomouci rozruch. Kombajn naboural do sloupu elektrického vedení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.