Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Je sucho. Úřady zakázaly odběr vody z Trusovického a Dolanského potoka, z řeky Bystřice a chystají ho i v Tršicích

Kromě zákazu odběru vody z Trusovického a Dolanského potoka a z řeky Bystřice včetně jejích přítoků úřady kvůli suchu připravují také omezení užívání pitné vody z vodovodu v Tršicích na Olomoucku. Nařízení by měla platit minimálně do konce srpna.

Inovace pro čistější vodu. Speciální kontejner má vylepšit čističku v Moravském Berouně

I s pomocí pokročilých oxidačních procesů se nově čistí odpadní vody v Moravském Berouně. Specializovaná firma testuje ve městě na Olomoucku novou technologii, která odstraňuje z vody zbytky léčiv či některých pesticidů. Aktuálně používané metody...

"Kvůli přetrvávajícímu horkému počasí, nízké hladině vody v některých vodních tocích a lokálním srážkám, které ohřívají vodu v potocích a řekách, vydal vodoprávní úřad odboru životního prostředí olomouckého magistrátu zákaz odběr vody z Trusovického a Dolanského potoka a z řeky Bystřice včetně jejích přítoků. Opatření platí až do konce září. Zároveň se připravuje také omezení užívání pitné vody z vodovodu pro veřejnou potřebu v Tršicích s platností do konce srpna," potvrdila Jana Doleželová z olomouckého magistrátu.

Pro Trusovický a Dolanský potok platí zákaz ve správním obvodu obcí Bohuňovice, Bělkovice – Lašťany a Dolany do odvolání a u Bystřice ve správním obvodu obcí Hlubočky, Velká Bystřice, Bystrovany, Olomouc až do konce září. Tršice a místní části Hostkovice, Lipňany, Přestavlky, Vacanovice a Zákřov budu mít zákaz do konce srpna.

"Sledujeme průběh počasí a vývoj průtoku v říčním systému Moravy v Olomouci tak, aby v případě deficitu kyslíku ve vodě mohla být přijata potřebná opatření. Čím vyšší teploty jsou, tím horší je rozpustnost kyslíku ve vodě a naopak roste jeho spotřeba rybami a vodními živočichy. Stav, kdy v některých úsecích toků nastane kritická situace po období teplotních rekordů a tropických nocí, se začíná opakovat, ryby i další vodní živočichové pak často přežívají v izolovaných tůních," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí na olomoucké radnici Petr Loyka, proč musí úřady reagovat.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky sucho, zákaz, voda, odběr, potok, Tršice, Bystřice, Olomoucký kraj, Jana Doleželová, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je sucho. Úřady zakázaly odběr vody z Trusovického a Dolanského potoka, z řeky Bystřice a chystají ho i v Tršicích  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.