Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sokoli letos v Jeseníkách vyvedli nejvíce mláďat v novodobé historii. Bylo jich přes čtyřicet

Rekordní počet sokolích mláďat letos opustil hnízda v nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách. Pracovníci Agentury ochrany přírody ČR napočítali 23 párů sokolů a 42 mláďat. Jde o největší číslo v novodobé historii Jeseníků.

Doposud byl nejúspěšnější rok 2021. Počet vyvedených mláďat meziročně kolísá, například loni jich bylo 28, podle pracovníků agentury je však důležitější stabilní počet hnízdících párů.

"Díky fotopastem se nám podařilo zdokumentovat poměrně dramatický průběh hnízdění jedné sokolí rodiny. Samice svá vejce nejprve kvůli tenké skořápce rozsedla a sežrala. Z náhradní snůšky se vylíhlo už jen jedno mládě, které ale nepřežilo. Ve svých čtrnácti dnech se stalo kořistí kuny skalní. Ty jsou v Jeseníkách nejčastějších přirozeným predátorem sokolů. Celkově byla neúspěšná více než jedna třetina hnízdění," vysvětlil Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Na Červené hoře těžká technika rozjezdila vzácnou tundru. Ochránci přírody zuří

Na vrcholu Červené hory v Jeseníkách těžká technika rozjezdila zdejší vzácnou a chráněnou tundru. Těžaři vyřezávali nepůvodní borovici kleč, v zemi po nich ovšem zůstaly hluboké erozní rýhy. Celý případ již prověřovala inspekce životního...

Ve druhé polovině minulého století počty sokolů v České republice drasticky poklesly kvůli pesticidům a dalším chemikáliím v zemědělství. Loni bylo v zemi 130 párů, z čehož 101 párů zde prokazatelně hnízdilo. V Jeseníkách jsou sokoli opět od roku 2001, od té doby vyvedli téměř čtyři stovky mláďat. Hory jsou jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v České republice, například na Broumovsku letos někteří sokoli uhynuli kvůli ptačí chřipce.

V Jeseníkách a v Rychlebských horách sokoli obsazují přibližně dvacet skalních lokalit, kde hnízdí na římsách či ve starých krkavčích hnízdech. Jsou to většinou odlehlá místa na rozdíl například od chráněné krajinné oblasti Broumovsko či národního parku České Švýcarsko. "Letos jsme na dvou lokalitách instalovali v nejkritičtější období hnízdění informační tabule regulující pohyb," popsal ornitolog Tomáš Pospíšil, spolupracovník agentury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR/Petr Šaj

Štítky sokol, mládě, hnízdění, Jeseníky, Česko, hnízdo, Broumovsko, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Tomáš Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokoli letos v Jeseníkách vyvedli nejvíce mláďat v novodobé historii. Bylo jich přes čtyřicet  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.