Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Na Dlouhých stráních hasiči testovali bambivaky. Piloti museli manévrovat v horské soutěsce

Na dolní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách hasiči testovali plnění bambivaků, pokud by bylo potřeba hasit požár z vrtulníku. Hasiči zkoušeli vaky o objemu až tři tisíce litrů, které mají v letošním roce poprvé k dispozici.

Na Přerovsku hořela fotovoltaika mezi rodinnými domy. Škoda je přes tři miliony

Černý dým stoupal v neděli z jedné z garáží v obci Polkovice na Přerovsku, na střeše hořely fotovoltaické panely. Se zahořením solárních zdrojů elektřiny bojovalo pět jednotek hasičů, škoda podle předběžných odhadů přesáhne tři miliony korun.

Vodu z dolní nádrže nabíral vrtulník Sikorsky UH60A Black Hawk, který mají hasiči pro likvidaci požárů ze vzduchu k dispozici, několikrát za sebou, aby si piloti otestovali pohyb v horách a našli co nejvhodnější pozici. 

"Vyzkoušeli jsme, že bambivak se dá naplnit i z horní nádrže. Ale ta dolní je pro naše potřeby vhodnější, protože je v ní stále dost vysoká hladina a především jsou tady lepší povětrnostní podmínky než nahoře, kde často hodně fouká," popsal ředitel šumperských hasičů Karel Ondruch.

Akce se zúčastnili velitelé a hasiči z Olomouckého kraje a jižní Moravy. Vrtulník s velkým bambivakem je pro ně připravený v pohotovosti na základně v Přerově. 

Na cvičení se podíleli také energetici z Dlouhých strání a hasiči ČEZ. "Jsem rád, že nádrž Dlouhých strání v testu obstála a že se na ni můžou hasiči při řešení mimořádných situací spolehnout," podotkl velitel Hasičského záchranného sboru ČEZ Zdeněk Kustl.

Ohodnoť článek

Foto ČEZ

Štítky bambivak, cvičení, Dlouhé stráně, voda, požár, nádrž, Jeseníky, ČEZ, Sikorsky UH-60 Black Hawk, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Dlouhých stráních hasiči testovali bambivaky. Piloti museli manévrovat v horské soutěsce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.