Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po Zábřehu nejezdí žádný bílý tranzit, do kterého někdo láká děti. Je to lež, upozorňuje policie

Policie upozorňuje, že na sociálních sítích se šíří lživá zpráva o tom, že po Zábřehu jezdí bílý tranzit, do kterého někdo láká děti. Jde o hoax. Podobná nepravdivá zpráva před časem způsobila napětí v romské komunitě v Přerově, které nakonec vyvrcholilo protestem desítek lidí před policejní služebnou.

Napadli mě Ukrajinci z bílého tranzitu, napsala na sítě žena z Přerovska. Za lživý status ji stíhá policie

Šestatřicetiletou ženu z Přerovska obvinili policisté ze šíření poplašné zprávy. Na sociální sítě napsala, že ji napadli Ukrajinci pohybující se po městě v bílé dodávce. Případ prověřovali kriminalisté a zjistili, že k takové události nedošlo. Ve...

Lživá zpráva ze Zábřehu na sociálních sítích nyní nabírá desítky komentářů a tisíce sdílení. "Dávejte pozor na děti Zábřeh na Moravě dnes chtěli u obchodu nova odvést dítě do bílého tranzita !!!!" napsal neznámý dezinformátor.

Policie reagovala rychle a celou událost popřela. Zároveň vyzvala veřejnost, aby si zprávy na sociálních sítích ověřovala. "Na sítích se šíří další hoax. Žádné takové oznámení jsme nepřijali a nic takového nešetříme. Nesdílejte daný příspěvek a nešiřte nepravdivé a ničím nepodložené informace," uvedla policie na svém oficiálním účtu Policie ČR na platformě X.

Podobná zpráva vzbudila před časem napětí v romské komunitě v Přerově. Šestatřicetiletou ženu z Přerovska nakonec policisté obvinili z šíření poplašné zprávy. Na sociální sítě totiž napsala, že ji napadli Ukrajinci pohybující se po městě v bílé dodávce. Případ prověřovali kriminalisté a zjistili, že k takové události nedošlo.

"Informaci o pohybu dodávkového vozidla a případném vyhrožování občanům romské komunity, která se objevila na sociálních sítích, prověřujeme. Probíhají nezbytné úkony, směřující k tomu, aby tuto informaci vyvrátily, či potvrdily,“ komentovala celou věc policejní mluvčí Miluše Zajícová. Následně se potvrdilo, že se zpráva nezakládala na pravdě a autorka čelí trestnímu stíhání.  

Už předtím se situace v Přerově vyhrotila kvůli jinému incidentu mezi dětmi, desítky Romů pak přišly protestovat před policejní stanici. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky dezinformace, hoax, tranzit, děti, Zábřeh, policie, sociální síť, komunita, Přerov, Policie České republiky, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Zábřehu nejezdí žádný bílý tranzit, do kterého někdo láká děti. Je to lež, upozorňuje policie  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.