Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V centru Olomouce bude v zimě opět veřejné kluziště. Po tříleté pauze se přesune k tržnici

V centru Olomouce bude v závěru letošního roku po tříleté pauze opět mobilní veřejné kluziště. Lidé si zabruslí na ledové ploše v areálu městské tržnice v sousedství vyhlídkového kola a stánků s vánočním sortimentem. Veřejné kluziště bylo v historickém centru Olomouce naposledy v provozu v roce 2019.

Stavbu a provoz veřejného kluziště letos zajistí obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc, která ve městě pořádá vánoční trhy. Ledová plocha bude v provozu od 19. listopadu do 15. ledna. Město za provoz kluziště, jehož součástí bude šatna, prostor pro přezouvání, půjčovna bruslí a veřejné WC, zaplatí společnosti Kulturní Olomouc přes dva miliony korun.

Veřejné kluziště bylo v historickém centru Olomouce naposledy v provozu v roce 2019, v následujících dvou letech nebylo postaveno kvůli epidemii koronaviru a loni jeho instalaci zhatily vysoké ceny energií.

Kulturní Olomouc nabídku na obnovení veřejného kluziště zdůvodnila tím, že obyvatelům města tato oblíbená adventní kratochvíle v uplynulých třech letech citelně chyběla. Dříve bylo kluziště v provozu na Dolním náměstí a kvůli památkové ochraně historického centra města radnice uvažovala o jeho přemístění na jiné místo. Nyní se podle zástupců společnosti Kulturní Olomouc jako vhodná plocha nabízí tržnice, kam se adventní trhy před časem rozšířily. Při instalaci kluziště odpadnou složitá jednání s památkáři. "Navíc se tržnice nachází na frekventované trase mezi Horním náměstí a Galerií Šantovka," uvedli.

Litovel testuje na náměstí umělé kluziště. Přístupné je po celý den zdarma

Od pátečního odpoledne je příznivcům bruslařských zimních radovánek přístupné nové kluziště na litovelském náměstí Přemysla Otakara. Plochu mezi mantinely nepokrývá led, ale speciální umělohmotné desky vytvořené podle švýcarské technologie....

Kluziště budou moci dopoledne využívat mateřské a základní školy, odpoledne a o víkendech veřejnost. Vstup na ledovou plochu nebude zpoplatněn. Součástí provozu bude doprovodný program včetně charitativních akcí a show na ledě.

Olomoucké vánoční trhy se každoročně odehrávají hlavně na Horním a Dolním náměstí, kde jsou dřevěné stánky s keramikou, adventními věnci, vánočními ozdobami a dekoracemi, kovářskými, textilní či dřevěnými výrobky, včelími produkty i zimními doplňky. Součástí vánočních trhů jsou také koncerty a filmové projekce. Vánoční trhy každoročně navštíví desítky tisíc lidí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc/Blanka Martikovská

Štítky kluziště, tržnice, bruslení, Vánoce, Olomouc, historické jádro města, ledová plocha, vánoční trhy, pandemie covidu-19, Šantovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Olomouce bude v zimě opět veřejné kluziště. Po tříleté pauze se přesune k tržnici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.