Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Mladá žena skákala ze skály do vody a vážně se zranila. Do lomu na Jesenicku pro ni musel vrtulník

, aktualizováno 16. srpna 2023, 14:02

Vážné zranění si způsobila turistka, která v lomu poblíž Červené Vody na Jesenicku skákala ze skály z výšky 16 metrů do vody. Skok jí nevyšel, z vody jí pomohli přátelé. Pro ženu musel vrtulník, který ji dopravil do Fakultní nemocnice v Olomouci. V těžce přístupném skalnatém terénu museli zasahovat hasiči.

VIDEO: Pro turistu do Jeseníků musel letět vrtulník. Muž uklouzl a vážně si poranil nohu

Z nepřístupném terénu v Jeseníkách museli horští záchranáři a lékaři evakuovat muže, který uklouzl a vážně si poranil nohu. Pro turistu nakonec přiletěl vrtulník. Horská služba apeluje, aby lidé dávali pozor, na túry se dobře připravili a měli...

"Ke zraněné turistce vyjeli jeseničtí hasiči do lomu Rampa do Černé Vody v úterý večer. Skočila z 16 metrů ze skály, špatně dopadla na hladinu a zranila se. Na břeh jí pomohli přátelé. Poskytli jsme jí předlékařskou první pomoc, po příjezdu záchranné služby jsme asistovali záchranářům," popsala případ mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči ženu uložili do vakuové matrace, posádka letecké záchranné služby si pak pacientku převzala. "Vrtulník ji kvůli těžce přístupnému terénu ve skalách transportoval přímo z místa pomocí lanového podvěsu do Fakultní nemocnice Olomouc," dodala mluvčí.

Při skocích do vody se každoročně stane řada zranění, které často mají i fatální následky, jako je například ochrnutí.

"Mladá žena po skoku do vody utrpěla poranění dolní části zad s podezřením na zlomeninu obratlů. Po stabilizaci zdravotního stavu byla letecky transportována do nemocnice," upřesnila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Při letní zábavě patří skoky do vody k nejvíce nebezpečným aktivitám a úrazy bývají mnohdy fatální. Hasiči proto doporučují nepřeceňovat síly a schopnosti.

"Vše, co můžete vidět u profesionálních sportovců či kaskadérů, vyžaduje letitý trénink a pro laika podobné kousky mohou znamenat v lepším případě zranění. Při skocích do vody na přírodních vodních plochách byste si měli nejdříve zjistit, zda se pod vodní hladinou nenachází kameny, kmeny či konstrukce, které by po skoku mohly způsobit zranění. Je také dobré předem zjistit hloubku dna, protože čím z větší výšky skáčete, tím větší hloubku pro bezpečný skok potřebujete. Například při skoku z 10 metrů musí být hladina ode dna vzdálená alespoň 4,5 metru. Do vody byste také neměli skákat přehřátí a už vůbec ne pod vlivem alkoholu," varuje mluvčí hasičů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky zranění, skok, lom, voda, vrtulník, žena, skála, okres Jeseník, Fakultní nemocnice Olomouc, Červená Voda, Černá Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladá žena skákala ze skály do vody a vážně se zranila. Do lomu na Jesenicku pro ni musel vrtulník  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.