Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Muže v Jeseníkách zasáhl proud vyvolaný krokovým napětím po úderu blesku. Chvíli byl v bezvědomí

Pod vrcholem Šerák v Jeseníkách dnes v prudké bouřce zasahovali horští záchranáři u muže zraněného zřejmě proudem vyvolaným takzvaným krokovým napětím po úderu blesku. Muže a další dvě osoby předali posádce záchranné služby, která je transportovala do nemocnice.

Výzvu obdržela Horská služba dnes krátce před 17. hodinou. Muž byl zřejmě zasažen proudem vyvolaným krokovým napětím, které vzniklo po úderu blesku u cesty z Šeráku do Lázní Lipová. Muž byl krátce i v bezvědomí.

"Při našem příjezdu byl již muž při vědomí a komunikoval. Za vytrvalého silného deště jsme mu poskytli základní ošetření drobného úrazu, který utrpěl po pádu na zem. Vzhledem k tomu, že už byl schopen chůze, doprovodili jsme ho do vozu ZZS, který mezitím dorazil," vysvětlil dispečer Horské služby Jeseníky Ladislav Bedeč.

Pocit elektřiny v těle popisovala i manželka zraněného muže. Společně s nimi byla do nemocnice transportována i další osoba z turistické skupiny, která stála opodál a celou situaci viděla.

VIDEO: Pro turistu do Jeseníků musel letět vrtulník. Muž uklouzl a vážně si poranil nohu

Z nepřístupném terénu v Jeseníkách museli horští záchranáři a lékaři evakuovat muže, který uklouzl a vážně si poranil nohu. Pro turistu nakonec přiletěl vrtulník. Horská služba apeluje, aby lidé dávali pozor, na túry se dobře připravili a měli...

"Muž neudělal žádnou chybu. Tento jev se při úderu blesku do země může objevit. Obecně se při bouřce doporučuje šouravá chůze, která riziko zasažení proudem vyvolaným krokovým napětím snižuje. Celá skupina postupovala správně, protože se snažila po začátku bouřky odejít z hřebenu a vyhnout se vyvýšeným místům," pochválil turisty náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller.

Horská služba nyní doporučuje návštěvníkům hor, aby sledovali předpověď počasí, dobře výlety plánovali a nepodceňovali riziko bouřek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky blesk, zásah, krokové napětí, úraz, bezvědomí, Horská služba, nemocnice, Jeseníky, bouřka, Šerák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jo v horách je za bouřky nebezpečno a to zeména na nejvyšších místech,kde už nejsou žádné stromy a jste snadný cíl pro blesk!

Čtvrtek, 17. srpna 2023, 01:23Odpovědět

Muže v Jeseníkách zasáhl proud vyvolaný krokovým napětím po úderu blesku. Chvíli byl v bezvědomí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.