Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Firma, která chce u Mostkovic budovat odpadové centrum za stamiliony, nemá průhlednou vlastnickou strukturu

Firma, která chce poblíž Mostkovic u Prostějova budovat zařízení na zplyňování odpadů za stamiliony, nemá průhlednou vlastnickou strukturu. V Evidenci skutečných majitelů o ní chybí údaje, což je porušení zákona. Společnost tvrdí, že ji vlastní tři fyzické osoby.

Zařízení na plazmové zplyňování odpadů chce u Mostkovic poblíž Plumlovské přehrady vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. Zdejší obyvatelé jsou proti, petici podpořilo přes 770 lidí a obec chystá referendum.

Podle obchodního rejstříku má společnost dvacet akcií na jméno, kdo je drží, není zřejmé. V představenstvu a dozorčí radě jsou lidé z České republiky a Richard Joseph Fish z Black Mountain v USA. "O skutečném majiteli subjektu PGP Terminal, a.s., 29395062 není v evidenci skutečných majitelů veden žádný údaj," stojí však v oficiální Evidenci skutečných majitelů. Jde o porušení zákona, za které hrozí vysoké pokuty.

Prostějov chtěl za zády Mostkovic schválit memorandum o odpadovém centru. Obyvatelé jsou ostře proti

Město Prostějov chtělo za zády Mostkovic schválit memorandum s investorem, který by rád poblíž obce postavil zařízení na plazmové zplyňování odpadů. Zdejší obyvatelé jsou ostře proti, petici podpořilo přes 770 lidí, a obec chystá referendum.

Neprůhlednost může společnosti komplikovat její plány. Například prostějovští radní chtějí s PGP Terminal tento čtvrtek schválit memorandum o spolupráci. Nehledě na to, že je to proti vůli Mostkovic, chybějící informace o skutečných vlastnících jsou problém. "Vše necháme prověřit našim právním oddělením a na základě závěrů se rada rozhodne, jak dále postupovat," potvrdil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Jednatel PGP Terminal Petr Břenek tvrdí, že jde pouze o opomenutí. "Už jsem zadal zapsání. Vlastníky společnosti jsou tři fyzické osoby s trvalým pobytem v České republice, brzy se v rejstříku objeví. Jedním ze spoluvlastníků jsem i já," vysvětloval Břenek.

Zařízení s technologií plazmového zplyňování odpadů chce PGP Terminla vybudovat v areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku u Mostkovic. Centrum s kapacitou 50 tisíc tun ročně by zvládlo zpracovat komunální odpad z celého Prostějovska. Mezi lidmi však panují obavy z likvidace nebezpečných odpadů, nárůstu dopravy, prachu, zápachu, úniku nebezpečných látek, zamoření spodních vod a z toho, že jde zatím o ne příliš vyzkoušenou technologii.

Prostějov definitivně zavřel dveře za krajským odpadovým projektem. Bez pádných důvodů, zlobí se opozice

Prostějov definitivně opustil krajský projekt na společnou likvidaci komunálního odpadu. Městské zastupitelstvo schválilo převod akcií příslušné společnosti zpět na kraj. Město tvrdí, že existují výhodnější způsoby, jak likvidovat odpady. Kraj...

Petici proti podepsalo 777 ze zhruba 1300 obyvatel Mostkovic, stavbu recyklačního centra nyní neumožňuje platný územní plán, s jeho změnou by museli souhlasit zastupitelé obce. Starosta Mostkovic Jaroslav Peška opakovaně ubezpečuje, že bez shody většiny obyvatel zastupitelstvo žádné zásadní rozhodnutí neudělá. Zastupitelstvo podle něho v současné době podniká kroky k uspořádání referenda.

Naopak pro Prostějov je mostkovické odpadové centrum jednou z možností, jak se v budoucnu zbavovat komunálního odpadu. Město totiž vystoupilo z krajského odpadového projektu, který bude transparentně zajišťovat likvidaci komunálního odpadu pro samosprávy v regionu. 

Jednatel PGP Terminal Břenek obavy z plazmové linky vyvrací. Kapitálová účast měst a obcí v celém projektu podle něho přinese kontrolu, jaký odpad se bude likvidovat, celý provoz včetně vstupů bude hermeticky uzavřený, což bude eliminovat zápach, únik odpadní vody a další negativní vlivy na životní prostředí. Doprava bude vedena mimo obce.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zelenabudoucnost.cz

Štítky Mostkovice, odpad, zplyňování, petice, nesouhlas, kritika, Prostějov, Evidence skutečných majitelů, Česko, komunální odpad, PGP Terminal, a.s., Vodní nádrž Plumlov, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma, která chce u Mostkovic budovat odpadové centrum za stamiliony, nemá průhlednou vlastnickou strukturu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.