Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Intenzivní srážky a bouřky znovu mohou zasáhnout Olomoucký kraj, varují meteorologové

Po víkendové bouřce, která byla v tuzemsku letos zřejmě nejintenzivnějším jevem tohoto typu, varují meteorologové před příchodem dalších vydatných srážek a místy i velmi silných bouřek v Olomouckém kraji. Výstraha je platná pro značnou část regionu, na severu kraje meteorologové upozorňují také na riziko výraznějšího vzestupu vodních toků.

Průtrže mračen a případné bouře mohou východní část České republiky zasáhnout od úterního večera, výstraha platí do úterní čtvrté hodiny ranní.

„Na Moravě a ve Slezsku očekáváme v pondělí večer a v noci na úterý možnost výskytu od jihu postupujících silných a především ve Zlínském a Olomouckém kraji i velmi silných bouřek provázených zejména krátkodobým intenzivním deštěm, v případě silných bouřek kolem 30 milimetrů, u velmi silných kolem 50 milimetrů,“ uvedli zástupci Českého hydrometeorologického ústavu v komentáři k aktuální výstraze s tím, že ve druhé polovině noci bude bouřková aktivita slábnout.

Rušnou noc prožili v souvislosti s pásmem mimořádně silných bouřek hasiči v Olomouckém kraji. Profesionální i dobrovolné jednotky pomáhaly s řešením více než dvou set událostí. Ve většině případů se jednalo o spadené stromy či větší větve, vichr...

Vzhledem k vyššímu nasycení půdy vodou po nedávném deštivém počasí se mohou podle meteorologů zvedat hladiny vodních toků odvodňujících zejména Jeseníky, Beskydy, Bílé Karpaty a také toky v jižních a středních Čechách. „Je zde možnost překročení 1. stupně povodňové aktivity. I v jiných oblastech, kde je po lokálních srážkách z předchozích dní vysoké nasycení půdy, může docházet i při menší intenzitě deště k rychlému odtoku vody z povrchu s možností zatopení níže položených míst,“ tvrdí Český hydrometeorologický ústav a doporučuje sledovat webový nástroj Indikátor přívalových povodní.

Pro zmírnění možných rizik během bouřek se doporučuje zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a podobně. Dále není vhodné vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce je potřeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Počasí, výstraha, bouřka, srážky, vzestup řek, přívalový déšť, Český hydrometeorologický ústav, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk, Jeseník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intenzivní srážky a bouřky znovu mohou zasáhnout Olomoucký kraj, varují meteorologové  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.