Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Spoušť v přírodní rezervaci Žebračka: vichr poničil v Přerově dvanáct hektarů lesa

Na obezřetnost občanů apelují zástupci Přerova při pohybu v městských parcích a také v Národní přírodní rezervaci Žebračka na okraji města. Bouřky v závěru srpna poškodily či vyvrátily stromy na přibližně dvanácti hektarech chráněného území, situaci řeší pracovníci technických služeb. Lidé by do některých částí území lužního lesa neměli vstupovat.

Hlavní cesty do rezervace Žebračka jsou sice přístupné, i na pohled zdravé stromy ale mohou být silných poryvech větru narušené a i nestabilní. „Rozhodně nedoporučujeme nyní využívat pěšinu od Výstaviště podél Strhance. Pohybovat se ostražitě je nutné i podél značené Naučné stezky Přerovským luhem,“ doplnil Petr Školoud z odboru majetku přerovského magistrátu.

Podle Miloslava Dohnala (ODS), náměstka přerovského primátora, poničila bouřka přibližně 12 hektarů porostu v chráněném lese. V oblasti leží okolo šesti tisíc metrů krychlových dřeva. Popadané stromy u hlavních cest rezervace čeká odklizení a zpracování na palivové dříví, část spadlých stromů pak zůstane v takzvané bezzásahové zóně a časem zetleje. „Stromy leží také v mlýnském náhonu Strhanec, jejich odklizení bude řešit Povodí Moravy,“ doplnila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Lidé by neměli vstupovat také na mostek u Žebračky, na který spadly stromy. Příští rok se přitom mělo přemostění opravovat. „Míra jeho poškození a stabilita bude prověřena, jakmile klesne vodní hladina – zatím proto žádáme občany, aby po něm nechodili,“ doplnil na webu města náměstek Dohnal.

Katastrofa na začátku sklizně. Noční bouřka zničila u Kokor část chmelnic za desítky milionů

Na více než dvaceti hektarech chmelnic u Kokor na Přerovsku strhla bouřka konstrukce pro pěstování základní suroviny pro výrobu piva. Podle předsedy tamního zemědělského družstva Vladimíra Lichnovského tak došlo ke zničení více než desetiny úrody...

Na Přerovsku probíhá  i nadále řešení škod po sobotní a pondělní bouřce, situací se zabývají hasiči, pracovníci technických služeb a dalších organizací. V městském parku Michalov spadl strom na objekt občerstvení a poškodil část střechy. V Lověšicích strom přerazil betonový sloup elektrického vedení. „Následky vichřice ještě postupně zjišťujeme. Díky tomu, že máme pasport stromů, známe jejich zdravotní stav, takže dokážeme některým situacím předcházet, přesto apelujeme na Přerovany, aby byli opatrní zejména v parcích,“ zdůraznil Petr Školoud.  

„Pokud občané uvidí nebezpečně nahnutý strom, je vhodné o této skutečnosti informovat prostřednictvím aplikace Munipolis, nebo kontaktovat město, technické služby či hasiče – nikoliv sociální sítě, jak se aktuálně také děje,“ podotkla mluvčí.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Bouřka, počasí, vichr, přírodní rezervace, Žebračka, Přerov, varování, les, park, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spoušť v přírodní rezervaci Žebračka: vichr poničil v Přerově dvanáct hektarů lesa  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.