Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Zákaz koupání na Plumlovské přehradě platí dál. Také poslední letošní rozbory dopadly špatně

Na Plumlovské přehradě u Prostějova stále platí zákaz koupání, který hygienici vyhlásili v polovině srpna. Podle posledních rozborů vody jsou v nádrži sinice, vodní květ a chlorofyl. Kvalitu vody v přehradě hygienici kontrolovali naposledy tuto sezonu.

Voda v Plumlovské přehradě je podle výsledků z pondělních rozborů označována stupněm pět, což je nejhorší stupeň na pětibodové škále. Podle hygieniků je nevhodná ke koupání. "Voda i nadále svou jakostí v ukazatelích sinice, vodní květ a chlorofyl neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví," uvedli hygienici. Platnost dočasného zákazu používání vody ke koupání vydaného krajskou hygienickou stanicí ze 17. srpna tak pro letošní sezonu stále trvá.

Naopak voda na štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce, což je druhá sledovaná oblast hygieniků v koupací sezoně, zůstala po celé léto čistá. I podle posledních pondělních rozborů si udržela jakost vody na stupni jedna, což znamená, že jde o vodu nezávadnou, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci.

Hygienici zakázali koupání na Plumlovské přehradě. Ve vodě jsou sinice, vodní květ a bakterie

Hygienici zakázali koupání v Plumlovské přehradě u Prostějova. Kvalita vody se v posledních dnech výrazně zhoršila a lidem hrozí akutní zdravotní potíže. Naposledy hygienici koupání v Plumlovské přehradě zakázali předloni v srpnu.

Plumlovská přehrada nedaleko Prostějova, kterou Povodí Moravy před lety nákladně vyčistilo, je oblíbenou rekreační oblastí. Naposledy bylo koupání v Plumlovské přehradě zakázáno předloni v srpnu, zákaz však platil tehdy pouze týden. Tuto sezonu jde již o třetí týden za sebou. Negativní dopad to má na návštěvnosti, pocítili to hlavně provozovatelé tamního autokempu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Olomouc

Štítky koupání, zákaz, rozbory, sinice, Vodní nádrž Plumlov, koupání, Prostějov, Krajská hygienická stanice, Povodí Moravy, Olomouc, Poděbrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz koupání na Plumlovské přehradě platí dál. Také poslední letošní rozbory dopadly špatně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.