Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák u prezidenta Pavla nepochodil. Milost nedostal

Dušan Dvořák z Ospělova na Prostějovsku, který za pěstování léčebného konopí skončil na šest let ve vězení, nedostal milost od prezidenta Petra Pavla. Milost přitom doporučil ministr spravedlnosti. Dvořák nepochodil ani u předchozího prezidenta Zemana.

Ani podpora pětistovky lidí a řady nevládních organizací nepřesvědčila prezidenta Petra Pavla, aby konopnému léčiteli Dušanu Dvořákovi udělil milost. 

"Ministr spravedlnosti žádost o milost zmíněného odsouzeného panu prezidentovi doporučil. Prezident republiky se po pečlivém posouzení všech okolností rozhodl dané žádosti o milost nevyhovět," potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Hrad své rozhodnutí nekomentoval.

Dušan Dvořák na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku v minulosti opakovaně pěstoval konopí pro léčebné účely. Soud mu nikdy neprokázal, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, pěstování konopí svázané přísnými regulemi však Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi.

"Nikdy jsem nikomu nezpůsobil újmu nebo škodu a moje jednání navíc od ledna loňského roku není ani přestupkem. Pátý podzim v krimu a furt si ne a ne zvyknout," komentoval to v dopise z věznice v Rapoticích nedaleko Brna Dvořák.

České soudy v případu Dušana Dvořáka, který dostal šest let za pěstování léčebného konopí, ignorovaly některé důkazy. Soudy opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Přitom mu nedávno...

Dvořák, který si odpykává šest let vězení, však za mřížemi nepropadá beznaději. U českých a evropských soudů bojuje za spravedlnost, pomáhá ostatním odsouzeným s jejich případy, ve vězení kromě toho píše povídky a s minimem prostředků sestavuje také neobvyklé grafické koláže.

Dvořák má velkou podporu veřejnosti, na jeho podporu probíhají koncerty a sbírka, olomoucké Divadlo na cucky například nedávno nastudovalo inscenaci s názvem Tanec dervišů, která byla inspirovaná jeho životním příběhem.

Vyšlo navíc najevo, že soudy v jeho případě ignorovaly některé důkazy. Soudy ve svých rozsudcích opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Přitom mu na začátku roku 2022 devět konopných tinktur, které u něho zabavila policie, soud vrátil.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Dušan Dvořák, Jaroslava Bělíková, svoboduprodusana.cz, Michal Šverdík

Štítky Dušan Dvořák, milost, prezident, konopí, léčba, pěstování, marihuana, Petr Pavel, věznice, Miloš Zeman, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák u prezidenta Pavla nepochodil. Milost nedostal  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.