Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Vysokoškolskou kolej v Olomouci ozdobila obří malba Palackého. Graffiti je součástí Street Art Festivalu

Fasádu jedné z vysokoškolských kolejí v Olomouci od nynějška zdobí obří sedmnáctimetrová malba připomínající Františka Palackého. Velkoplošné graffiti vytvořil malíř Zbyněk Linhart, kresba je součástí letošního Street Art Festivalu.

FOTOGALERIE: V Olomouci září nové muraly. Budovu divadla ozvláštnilo optické umění

Několik nových velkoplošných maleb neboli muralů ozvláštnilo fasády v Olomouci během dalšího ročníku Street Art festivalu. Do Olomouce zavítali tvůrci z Rakouska, Izraele, Itálie, Polska či Austrálie. Právě australský výtvarník s uměleckým jménem...

"Jméno Františka Palackého nese naše univerzita hrdě v názvu už téměř 80 let. Nejčastěji si jej asi představujeme jako důstojného, váženého a moudrého pána, jehož podobiznu všichni známe z učebnic či bankovek. Generaci současných studentů jsme chtěli tuto osobnost přiblížit způsobem, kterému lépe rozumějí a je pro ně přitažlivější. Proto jsme zvolili graffiti," uvedla prorektorka UP Andrea Hanáčková.

Malíř a ilustrátor Zbyněk Linhart přenesl svůj výtvarný návrh na venkovní stěnu budovy kolejí o rozměrech 17 krát 15 metrů. "Nesnažil jsem se vyobrazit klasické fyzické prvky, jako jsou oči, pusa a nos, už z toho důvodu, že plocha je vertikálně rozdělena řadou oken a na detaily obličeje tak není prostor. Navíc podobiznu Františka Palackého asi každý z nás zná. Ve své volné tvorbě pracuji s geometrickou stylizací, využil jsem tedy typický prvek jeho licousů a prostor v obličeji jsem vyřešil jako otevřené dveře, které jsou jakoby vstupem do neznáma," popsal své dílo autor.

Co říkáte na velkoplošnou malbu umělecky zobrazující Františka Palackého?

Celkem hlasovalo69 čtenářů

Univerzita Palackého spolupracuje se Street Art Festivalem pravidelně, v minulých ročnících na budovách studentských kolejí na Šmeralově ulici vznikla například známá malba plačícího T. G. Masaryka, za níž stojí umělec Chemis. Svou stopu zde zanechali také další tuzemští i zahraniční umělci. Univerzita plánuje výtvarný motiv letošního takzvaného muralu s Františkem Palackým využít rovněž v limitované edici univerzitních propagačních předmětů. Představit by je chtěla ještě letos jako součást probíhajících oslav výročí 450 let vysokého učení v Olomouci.

Malbu Palackého UP představí dnes během tradiční akce Meet UP k zahájení nového akademického roku. Pro milovníky moderního pouličního umění bude připravena komentovaná prohlídka všech sedmi velkoplošných maleb, které během posledních let ozdobily budovy univerzitních kolejí.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc/Vojtěch Duda

Štítky mural, kresba, František Palacký, street art, Olomouc, Zbyněk Linhart, malíř, Andrea Hanáčková, Tomáš Garrigue Masaryk, graffiti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysokoškolskou kolej v Olomouci ozdobila obří malba Palackého. Graffiti je součástí Street Art Festivalu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.