Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rozhlednu na Velkém Kosíři čeká oprava vyhlídkové plošiny, věž bude měsíc zavřená

Navštěvovanou rozhlednu na Velkém Kosíři čeká od konce září měsíční uzavření kvůli údržbovým pracím. Oblíbený výletní cíl se na Prostějovsku otevřel před deseti lety, v závěru letošní sezony se počítá s výměnou podlahy na vyhlídkové plošině.

Oficiální termín znepřístupnění rozhledny veřejnosti je stanovený na 27. září až 30. října. Sezona vyhlídkového místa na hanáckém Mont Blancu zpravidla končí právě v závěru října, a tak letošní rok přinese už zřejmě jen několik málo možností přes pětadvacet metrů vysokou věž navštívit. Na populární novoroční výstup by měla být rozhledna opět připravená.

„Uzavření souvisí s plánovanou údržbou – proběhne výměna podlahy na vyhlídkové plošině a pokud počasí dovolí, tak i konzervační nátěr. Provozní dobu po dokončení prací ještě dolaďujeme s nájemcem,“ vysvětlil předseda Mikroregionu Kosířsko Dalibor Kolář. Právě svazek devíti obcí z okolí Velkého Kosíře je majitelem rozhledny, kterou pronajímá soukromému provozovateli.

Ročně se na vyhlídkovou plošinu na hanáckém kopci s nadmořskou výškou 442 metrů vydává přibližně deset tisíc lidí. Podle Koláře se zvažuje ještě i odsunutí začátku oprav na termín po víkendu na přelomu září a října, informace by měla být dostupná na webových stránkách Mikroregionu Kosířsko.
 

Rozhledna na Velkém Kosíři
Stavba se nachází na místě dřívější rozhledny, kterou zde turistický spolek vybudoval v roce 1927, kvůli špatnému stavu ale musela být o 12 let později odstraněna. Novostavba rozhledny byla otevřena v červnu 2013, výška věže je 28 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 25 metrů. Vyvýšené místo v lokalitě rovinaté Hané nabízí rozhledy na okolní krajinu, Drahanskou vrchovinu a za příznivých podmínek i na Nízký Jeseník.  Autorem návrhu dřevěné rozhledny na kamenném podstavci je Svatopluk Sedláček, na výstavbu přispívala i veřejnost symbolickým nákupem některého z celkem 158 schodů. V roce 2017 byla rozhledna kvůli závadám v konstrukci uzavřena, o rok později se vyhlídkové místo podařilo po opravě znovu zpřístupnit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OK Tourism

Štítky Rekonstrukce, oprava, rozhledna, rozhledna Kosíř, Velký Kosíř, turistika, výlet, Prostějovsko, Slatinice, Mikroregion Kosířsko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhlednu na Velkém Kosíři čeká oprava vyhlídkové plošiny, věž bude měsíc zavřená  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.