Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Řetězy na Čertovy kameny Lesy ČR pořídily třikrát dráž z Itálie, než od místní firmy. Jinak to nešlo, tvrdí

Návštěvníky na vyhlídce Čertovy kameny v Jeseníkách odedávna chránily řetězy z místní firmy Řetězárna, Lesům ČR je společnost nabídla také při nedávných opravách této přírodní lokality. Státní podnik však řetězy nakonec pořídil třikrát dráž z Itálie a tvrdí, že jinak to nešlo.

Na oblíbenou vyhlídku Čertovy kameny poblíž Jeseníku nemohli lidé vyšplhat více než rok a půl, protože se zde uvolnil jeden ze skalních bloků a poškodil řetězové zábradlí. Po rozsáhlé opravě je unikátní skalní útvar opět přístupný. Obnova přišla na takřka 1,6 milionu korun.

Zklamání však prožívá místní společnost Řetězárna z České Vsi, která sídlí přímo pod vyhlídkou. Její řetězy chránily bezpečnost turistů na Čertových kamenech posledních 130 let, odkdy firma existuje. Lesy ČR Řetězárnu i tentokrát oslovily s žádostí o návrh technického řešení celého zabezpečení. Podle předsedy představenstva společnosti Igora Lukáše chtěly vědět rozměry, pevnostní jakost, povrchovou úpravu a systém ukotvení řetězů a například i velikost ok, aby se v nich nemohly zachytit dětské prsty. "Návrh jsme Lesům ČR udělali zdarma," potvrdil Lukáš.

Státní podnik si řetězy z České Vsi nakonec neobjednal. Ze řetězy z Itálie, které nyní vyhlídku chrání, ovšem zaplatil 137 tisíc korun, což je třikrát víc, než nabízela Řetězárna. "Ze státního krev neteče. Naše řetězy mohly zdobit vyhlídku Čertovy kameny dalších 130 let. Italskému výrobci je to úplně jedno, tomuto regionu nepřispěl ani korunou a ani neví, kde se vyhlídka nachází. Je to stejné, jako by na Šeráku čepovali italské pivo nebo na Pradědu stála dřevěná socha Césara," neskrývá zklamání ředitel firmy, která školám, umělcům a sportovcům regionu pravidelně přispívá statisícovými částkami.

Vyhlídka Čertovy kameny u Jeseníku znovu láká výletníky. Stezka se opravovala po pádu kusu skály

Více než rok a půl nemohli turisté zavítat na oblíbenou vyhlídku Čertovy kameny poblíž Jeseníku. Po rozsáhlé opravě přístupových a bezpečnostních prvků je skalní útvar opět přístupný. Odborná obnova oblíbené lokality vyšla na takřka 1,6 milionu...

Suma 45 tisíc korun, kterou by Řetězárna vydělala, je přitom v mnohamilionových obratech firmy zanedbatelná. "Její ztráta nás nemrzí. Mrzí nás přístup státního podniku Lesy ČR a oslavná a vznešená slova regionálních zástupců a politiků o podpoře našeho regionu," je nekompromisní ředitel Řetězárny Lukáš.

Lesy ČR tvrdí, že jako veřejný zadavatel postupovaly přesně podle zákona o zadávání veřejných zakázek. "Vzhledem k tomu, že předpokládaná hodnota opravy vyhlídky na Čertových kamenech byla asi 1,5 až 2 miliony korun, bylo na zhotovení těchto prací vypsáno výběrové řízení. Vybrán byl uchazeč s nejnižší nabídnutou cenou. LČR nemohly fakticky ovlivnit, od jakého výrobce vybraný zhotovitel řetězy nakoupí. Srovnání jedné vybrané položky z rozpočtu zakázky je zavádějící, jelikož při hodnocení nabídek je rozhodující celková cena zakázky," vysvětlila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Na opravu vyhlídky poskytl půlmilionovou dotaci také Olomoucký kraj.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Čertovy kameny/Roman Janas

Štítky řetězy, Řetězárna, cena, zakázka, Lesy České republiky, Itálie, vyhlídka, oprava, Čertovy kameny, Jeseníky, Česká Ves, Jeseník, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Řetězy na Čertovy kameny Lesy ČR pořídily třikrát dráž z Itálie, než od místní firmy. Jinak to nešlo, tvrdí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.