Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Dům, který včera vybuchl v Otinovsi, dál hlídají policisté. Dvě velké exploze a mrak dýmu, popsali svědci

Dům, který včera vybuchl v Otinovsi na Prostějovsku, dál hlídají policisté. Vyšetřovatelé pokračují ve sbírání stop a pečlivé prohlídce celého místa. Při explozi, která poškodila i okolní domy, zemřel zřejmě majitel nemovitosti, profesionální hasič. Jednou z verzí příčin je neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou, majitel měl v domě provozovnu.

"Místo exploze bylo do dnešního rána střeženo a následně se bude pokračovat v podrobnějším ohledání místa požáru a jeho okolí a bude probíhat dokumentace a zajišťování dalších důkazních materiálů," potvrdila dnes mluvčí policie Miluše Zajícová.

Škoda zatím není stanovena, celý případ policie vyšetřuje pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. "Přesná příčina a okolnosti této tragické události jsou nadále v prověřování. Jednou z vyšetřovacích verzí je neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Majitel byl provozovatelem prodejny se zábavní pyrotechnikou," uvedla mluvčí policie.

Silná detonace otřásla krátce po poledni obcí Otinoves na Prostějovsku. Při výbuchu v jednom z domů zemřel jeden člověk, došlo k poškození i okolní stavení. Na místě zasahují všechny složky Integrovaného záchranného systému. Kvůli explozi je...

Exploze v Mostkovicích a Olšanech
Takřka přesně před pěti lety, 22. září 2018, došlo k explozi rovněž na Prostějovsku v Mostkovicích. Příčinou byla manipulace s výbušnými složemi při neoprávněné výrobě zábavní pyrotechniky. Zemřel zde třiatřicetiletý muž. Loni v červenci se stal tragický výbuch v Olšanech u Prostějova. Řadový patrový dům tam detonace zbořila a zasáhla i další dva domy, výbuch měl jednu oběť. Šlo o majitele, který podle vyšetřování výbuch způsobil úmyslně. 

Kromě jednoho úmrtí exploze v Otinovsi žádné další zranění nezpůsobila, v obci s necelými třemi sty obyvatel však vyvolala pozdvižení. Poškodila desítku okolních domů.

"Slyšel jsem dvě rány. U první rány jsem byl doma, při druhé už jsem byl na ulici a jak to bouchlo, vyletěl nad stromem černý hřib. V tu chvíli jsem si myslel, že tam spadlo letadlo. Když jsem tam přišel, už mi bylo jasné, bylo to u souseda, který měl pyrotechniku, že mu zřejmě něco bouchlo. Doufal jsem, že to bouchlo, když tam nebyl, ale bohužel tam v té chvíli byl," řekl jeden z místních Alois Sychra.

Vzápětí se podle něho na místě objevila spoustu lidí a hasičů. "Bouchla tam garáž, v sousedství byl ještě bílý baráček, který bohužel hořel," doplnil muž. Také jeho soused slyšel dvě rány. "Byly to dvě hlasité exploze," řekl muž. 

Naopak seniorku, která bydlí ještě blíže k místu události, upozornil na nedaleké neštěstí až rozruch na ulici. "Tady bouchá ledaco co chvíli, ale že by byla nějaká rána, to nevím. Najednou to ale začalo houkat na ulici, začali jezdit hasiči, policie. Tak to už mně bylo jasné, že se muselo něco stát," svěřila se žena.

Policisté místo zabezpečili policejní páskou a nikoho nepouští. Exploze podle hasičů zasáhla desítku okolních domů, poškozeny mají především střechy a okna. Podle starosty Otinovse Petra Koláře je o jejich obyvatele postaráno. "Je to zajištěno, všichni mohli přespat pod střechou v bezpečí. Na domech je většinou potřeba opravit tašky na střechách, uvidíme, kolik materiálu bude třeba. Ohledně odhadu škody zatím vůbec nemáme tušení," řekl starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky dům, Otinoves, výbuch, úmrtí, zábavní pyrotechnika, policie, vyšetřování, hasiči, okres Prostějov, Petr Kolář, Mostkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům, který včera vybuchl v Otinovsi, dál hlídají policisté. Dvě velké exploze a mrak dýmu, popsali svědci  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.