Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Při výbuchu domu v Otinovsi zemřel jednačtyřicetiletý majitel, prokázala pitva. Byl to profesionální hasič

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jednačtyřicetiletý majitel domu, profesionální hasič. Jednou z vyšetřovacích verzí je manipulace s pyrotechnikou. Za podobných okolností spojených s pyrotechnikou zemřel profesionální hasič při výbuchu domu před pěti lety také v Mostkovicích u Prostějova.

Obětí čtvrtečního výbuchu v Otinovsi je majitel domu, což potvrdila soudní pitva. Vyšetřování, jehož součástí bude i výslech poškozených a vyčíslení škody, bude trvat několik měsíců. Exploze poškodila domy v okolí, jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Profesionální hasič byl v době události mimo službu.

"Totožnost zemřelého byla potvrzena, jedná se o jednačtyřicetiletého muže, majitele nemovitosti. Případ je nadále ve fázi prověřování, která potrvá několik měsíců. Následně budou probíhat výslechy poškozených, budeme žádat o znalecké posudky, bude se upřesňovat hmotná škoda a zajišťovat další dokumentace související s případem, která povede k řádnému objasnění celé události," uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Případ policie vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Podle krajského ředitele hasičů Karla Koláříka šlo o příslušníka HZS Olomouckého kraje, který byl v době události mimo službu. "Vzhledem k tomu, že vyšetřování příčin a okolností potrvá několik měsíců, není nyní možné se k některým podrobnostem souvisejícím s případem blíže vyjadřovat," řekl Kolářík.

Silná detonace otřásla krátce po poledni obcí Otinoves na Prostějovsku. Při výbuchu v jednom z domů zemřel jeden člověk, došlo k poškození i okolní stavení. Na místě zasahují všechny složky Integrovaného záchranného systému. Kvůli explozi je...

Výbuch nastal na zahradě u domu, kde byla kamenná prodejna s pyrotechnikou. Firma na svých stránkách avizuje dlouholeté zkušenosti s tvorbou ohňostrojů a prodejem pyrotechniky od roku 2002 a také to, že téměř veškerý sortiment si sama testuje.

Následná tlaková vlna po čtvrtečním výbuchu poškodila nejen samotný dům, ale i další desítku objektů v okolí, kterým exploze poškodila okna a střechy. U sousedního domu likvidovali hasiči požár střechy. Na místo se sjelo 11 jednotek hasičů z celého okolí. Škoda zatím vyčíslena nebyla. "Nemáme to ještě dané dohromady, skutečně to není jednoduché," řekl strosta Otinovsi Petr Kolář.

Případ má obdobné rysy jako tragédie, která se stala před pěti lety v osmnáct kilometrů vzdálených Mostkovicích, kde exploze nastala 22. září roku 2018. I tehdy v troskách domu zahynul profesionální hasič. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, byla podle policie zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky. "Po události v Mostkovicích byl ze strany vedení sboru učiněn apel na příslušníky HZS Olomouckého kraje ve věci zodpovědného chování v době mimo službu. Nicméně každý je sám zodpovědný za své chování a dodržování platné legislativy," uvedl k tomu krajský ředitel hasičů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky exploze, pyrotechnika, úmrtí, dům, výbuch, hasič, Otinoves, Mostkovice, Prostějov, okres Prostějov, Olomoucký kraj, Petr Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při výbuchu domu v Otinovsi zemřel jednačtyřicetiletý majitel, prokázala pitva. Byl to profesionální hasič  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.