Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Přerov získal dotaci na rekonstrukci budovy EMOS. Pokryje polovinu z investice přesahující 300 milionů

Město Přerov získalo dotaci ve výši 167 milionů korun na opravu a modernizaci budovy EMOS na hlavním náměstí. Peníze jsou na zateplení a další úsporná opatření, celková investice přesáhne 300 milionů korun. Rekonstrukce by měla začít na přelomu roku.

"Město získalo na energeticky úsporná opatření této budovy dotaci přesahující 167 milionů korun, což je vyšší částka, než jsme předpokládali," potvrdil primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Předpokládaná hodnota celé zakázky je 300 až 312 milionů korun bez DPH.

Vyklizená budova by se mohla začít rekonstruovat v závěru letošního nebo spíše na začátku příštího roku. "Do roku 2026 vznikne moderní sídlo magistrátu, jehož součástí budou kanceláře, jednací místnosti, sociální zařízení či veřejně přístupné prostory hal," uvedl náměstek primátora Přerova Vladimír Lichnovský (ANO). V budově bude i kavárna s výhledem na město a schodištěm vedoucím podél průhledné fasády. 

Pro občanku, pas nebo řidičák si Přerované mohou chodit do Pasáže. Přepážky zde budou další tři roky

Pro občanský nebo řidičský průkaz či pro pas si Přerované ode dneška mohou chodit do Pasáže v centru města. Úředníci dříve sídlili v budově EMOS přímo na náměstí. Objekt však čeká rekonstrukce, která potrvá tři roky.

Akce je největší a historicky nejnákladnější rekonstrukcí nemovitosti v majetku města Přerova, EMOS se stane hlavním sídlem magistrátu. Přerovští radní už projednali výsledek výběrového řízení na opravy, o vítězi bude na začátku října jednat ještě městské zastupitelstvo.

Historie budovy EMOS sahá do závěru šedesátých let minulého století. V roce 1967 byly v této lokalitě zbourány staré a vzniklo zde sídlo Okresního stavebního podniku. Stavba s kombinovanou ocelobetonovou konstrukcí, obvodový plášť je v průčelí tvořen cihlovým zdivem, zatímco hlavní podélná fasáda je tvořena boletickými panely, zůstala v původní podobě až do dnešních dnů. Po Sametové revoluci se budova stala majetkem několika společností, v posledních letech zde sídlila část magistrátu.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Přerov, EMOS, dotace, stavba, rekonstrukce, ANO 2011, magistrát, Petr Vrána, Sametová revoluce, Vladimír Lichnovský, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov získal dotaci na rekonstrukci budovy EMOS. Pokryje polovinu z investice přesahující 300 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.