Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Prostějov žádá o dotace na terminál a parkování. Pozemky po sodovkárně však prodává, kritizuje to opozice

Město Prostějov shání dotace na stavbu parkovacího domu poblíž centra a zároveň prodává pozemky na stavbu jiného parkovacího domu přímo v centru. Opozice v zastupitelstvu to ostře kritizuje. Radnice však namítá, že na stavbu dvou podobných objektů by nikdy nesehnala peníze.

Radní města Prostějova nedávno schválili plán na prodej lukrativních pozemků po bývalé sodovkárně v samotném centru města. Vzniknout by zde měl polyfunkční dům se 150 parkovacími místy. Cena parkování bude deset let regulovaná.

Tento týden rada města zároveň souhlasila s podáním žádosti o dotaci na stavbu dopravního terminálu poblíž centra, jehož součástí je rovněž budování parkovacích kapacit. Cena je 118 milionů korun, dotace by byla asi poloviční.

Prodej pozemků po bývalé sodovkárně ostře kritizuje opozice. "Kupující musí do pěti let postavit polyfunkční objekt a garantovat 150 veřejných placených parkovacích míst po dobu 10 let. Po uplynutí této doby již není nic jisté. Parkování v centru bude čím dál víc problematické. Je to nepochopitelný krok radnice. Buduje parkovací dům na Újezdě a zbavuje se pozemků v centru města," zlobí se opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu).

Prostějov chce prodat pozemky po bývalé sodovkárně v centru. Podezřelá transakce před volbami, zuří opozice

Prostějovská radnice plánuje prodat lukrativní pozemky po bývalé sodovkárně v centru města. Podmínkou je výstavba víceúčelového objektu, jehož součástí bude veřejné parkoviště. Opozice v prostějovském zastupitelstvu toto rozhodnutí nechápe a před...

Také Piráti varují, že prodej pozemků po bývalé sodovkárně není transparentní a město může přijít o peníze. "Záměr neurčuje podmínky takovým způsobem, aby bylo možné zajistit transparentní proces nabídky. Stávající podmínky nijak neurčují a nezavazují budoucího majitele pro výstavbu bytových či nebytových prostor. To přímo ovlivňuje potenciál prodejní ceny. Požadujeme zrušení aktuálně vydaného záměru," kritizuje postup města opoziční pirátský zastupitel Jan Mochťák.

Náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS) vysvětluje, že ve městě je velký nedostatek parkovacích míst a nové kapacity jsou potřeba. "Podle zpracované studie a územního plánu by v centru mělo dojít k výstavbě nových domů, jejich obyvatelé musí někde parkovat. Terminál na Újezdě by byl spíše záchytným parkovištěm pro lidi, kteří přijedou odjinud. Aby město stavělo oba dva parkovací domy, to není možné," řekla náměstkyně.

Podle náměstka primátora Prostějova Jiřího Rozehnala (ANO) u terminálu vzniknou nová stanoviště pro autobusy, součástí stavby je i zastřešení, úprava komunikací a zpevněných ploch, veřejného osvětlení, vybudování parkovacích míst a výsadba zeleně. "Ke stavebním úpravám dojde i v ulici Sádky,“ popsal náměstek. Celkové náklady jsou 118 milionů, dotace by mohla být 62 milionů korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky Prostějov, pozemek, prodej, centrum parkovací dům, stavba, terminál, kritika, opozice, dotace, parkování, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov žádá o dotace na terminál a parkování. Pozemky po sodovkárně však prodává, kritizuje to opozice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.