Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dluhonice, které budou trpět kvůli D1, se dočkaly kompenzací. Úřady opraví chodníky a veřejné osvětlení

Obec Dluhonice u Přerova, kterou těsně míjí trasa posledního budovaného úseku dálnice D1, se dočkala kompenzací. Stavbaři začnou opravovat chodníky a veřejného osvětlení, v plánu je také výstavba nových parkovacích ploch. Práce potrvají necelý rok a přijdou na 37 milionů korun, které zaplatí Olomoucký kraj.

"Projekt řeší opravu chodníků, vjezdů k nemovitostem, vybudování padesáti podélných a příčných stání a opravu veřejného osvětlení v ulicích K Rokytnici, K Nadjezdu, Náves, U zbrojnice a Školní," uvedl náměstek primátora Přerova Vladimír Lichnovský (ANO). V Dluhonicích totiž chybí parkovací místa pro obyvatele i návštěvníky. "Řidiči parkují na komunikacích, obrubnících, případně na provizorně zřízených plochách na stávajících zelených pásech," popsal neutěšenou situaci Jiří Raba z přerovského magistrátu.

Špatný je také stav chodníků. "Ty budou z důvodu jejich špatného stavu rozebrány a nově provedeny, a to včetně obrubníků," dodal náměstek Lichnovský. Kromě toho bude provedena přeložka veřejného osvětlení s novým kabelovým podzemním vedením a novými svítidly.

Nebezpečné výtluky a rychlá oprava. Rušný podjezd v Přerově zatěžují náklaďáky s materiálem pro D1

Hluboké díry, úzký manévrovací prostor a občas horší viditelnost. Silnice v podjezdu v Kojetínské ulici v Přerově je delší dobu ve špatném stavu, v posledních dnech ale motoristé upozorňovali na již alarmující situaci. Olomoucký kraj nechal...

Na vyplacení kompenzací za stavbu poslední části dálnice z Přerova do Říkovic ve výši až 132 milionů korun se na začátku loňského roku dohodli zástupci Přerova, Olomouckého kraje a ministerstva dopravy. Za peníze například už byly vykoupeny pozemky na stavbu rodinných domů v lokalitě Záhumení nebo zrekonstruován místní kulturní dům.

"V plánu je ještě oprava silnice vedoucí přes místní část a stavba cyklostezky, která povede podél Prechezy a spojí Přerov s Dluhonicemi," podotkl náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO). Na kompenzace úřady přistoupily z toho důvodu, aby odblokovaly dostavbu dálnice D1, na kterou Přerovsko netrpělivě čeká. Problémem je trasa projektovaná příliš blízko Dluhonic, ačkoliv mohla jít dál, na což odpůrci dlouhá léta upozorňovali a snažili se to změnit, ale úřady na to nebraly ohled.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky kompenzace, D1, provoz, Dluhonice, chodník, veřejné osvětlení, Dálnice D1, Přerov, Olomoucký kraj, oprava, Vladimír Lichnovský, ANO 2011, Tomáš Navrátil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dluhonice, které budou trpět kvůli D1, se dočkaly kompenzací. Úřady opraví chodníky a veřejné osvětlení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.