Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Místostarostka Mostkovic dohlíží na změny územního plánu včetně těch, o které sama požádala. Kritiku odmítá

Místostarostka Mostkovic na Prostějovsku Jitka Vánská se stala takzvanou určenou zastupitelkou pro dohled nad změnami územního plánu obce včetně změn, o které sama požádala na svých vlastních pozemcích. Střet zájmů odmítá, slibuje, že se zdrží hlasování, a tvrdí, že žádný zákon neporušila. Kritici ji však vyzvali k rezignaci.

"Člen zastupitelstva obce, u něhož skutečnosti nasvědčují, že by jeho podíl na projednávání a rozhodování určité záležitosti v orgánech obce mohl znamenat výhodu nebo škodu pro něj samotného nebo osobu blízkou, pro fyzickou nebo právnickou osobu, kterou zastupuje na základě zákona nebo plné moci (střet zájmů), je povinen sdělit tuto skutečnost před zahájením jednání orgánu obce, který má danou záležitost projednávat."
Zákon o obcích

Celá věc okolo místostarostky Mostkovic Jitky Vánské vyšla najevo poté, co soukromá firma z Ostravy požádala o změnu územního plánu, protože chce poblíž obce postavit plazmovou linku na zpracování odpadů. Proti tomu vznikla petice a ukázalo se, že o změnu územního plánu na svých vlastních pozemcích požádala letos v lednu také místostarostka. V červenci ji pak zastupitelstvo zvolilo takzvanou určenou zastupitelkou právě pro projednávání změn územního plánu.

"Místostarostka však na veřejném zasedání zastupitelstva opomněla při volbě určeného zastupitele svůj střet zájmů oznámit, jak jí to ukládá zákon o obcích a jednací řád zastupitelstva. Doufáme, že tuto chybu vyřeší okamžitým odstoupením z dané funkce," uvedl za petiční výbor jeden z jeho členů Pavel Mareš.

Místostarostka Vánská pochybení odmítla. "Zastupitelům jsem to oznámila na pracovní schůzce ještě před samotným jednáním zastupitelstva, takže o tom byli informováni a je to i v interním zápise," ohradila se.

Problém, že mimo jiné dohlíží na změny územního plánu, které sama navrhuje, podle ní vyřeší hlasování o každé změně zvlášť. "Dohodli jsme se tak na zastupitelstvu, bude se hlasovat zvlášť a já jsem samozřejmě deklarovala, že v případě, který se mě týká, se zdražím hlasování," řekla místostarostka.   

Upozorňuje zároveň na to, že určenou zastupitelkou pro změny územního plánu byla již v minulosti. "I tentokrát mi zastupitelé dali důvěru. Nemám problém s tím, jestli to chce dělat někdo jiný, ať to dělá, ale nikomu se do toho nechce, je to složitá věc," tvrdí Vánská.

Představitelé města Prostějova přiznali, že plánovaná stavba odpadového centra v nedalekých Mostkovicích obec rozdělila. Přesto chtějí s investorem, který zde chce vybudovat plazmovou linku za stamiliony, podepsat memorandum. Proti je polovina...

V Mostkovicích nyní kvůli plánované stavbě plazmové odpadové linky panuje mezi odpůrci projektu a zastupitelstvem napětí. Obyvatelé se bojí likvidace nebezpečných odpadů, nárůstu dopravy, prachu, zápachu, úniku nebezpečných látek, zamoření spodních vod a toho, že jde zatím o ne příliš vyzkoušenou technologii. 

Petici podepsalo 777 ze zhruba 1300 obyvatel, stavbu neumožňuje platný územní plán obce, s jeho změnou by museli souhlasit zastupitelé. Starosta Mostkovic Jaroslav Peška opakovaně ubezpečil, že bez shody většiny obyvatel zastupitelstvo žádné zásadní rozhodnutí neudělá. Obec proto uvažuje o referendu.

Petr Břenek, jednatel ostravské firmy PGP Terminal, která za projektem stojí, obavy z plazmové linky vyvrací. Kapitálová účast měst a obcí v celém projektu podle něho přinese kontrolu, jaký odpad se bude likvidovat, celý provoz včetně vstupů bude hermeticky uzavřený, což bude eliminovat zápach, únik odpadní vody a další negativní vlivy na životní prostředí. Doprava bude vedena mimo obce. Kdo by stamilionový projekt financoval, není jasné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Obec Mostkovice

Štítky územní plán, změna, Mostkovice, střet zájmů, místostarostka, pozemek, okres Prostějov, Pavel Mareš, Jaroslav Peška, PGP Terminal, a.s., Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místostarostka Mostkovic dohlíží na změny územního plánu včetně těch, o které sama požádala. Kritiku odmítá  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.