Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Feny na Šternbersku trpěly v otřesných podmínkách. Chovatelům hrozí vysoké pokuty

Ve zcela nevyhovujících podmínkách drželi feny dva chovatelé z jednoho bytového domu v Moravském Berouně na Šternbersku. Jedna z nich byla podle inspektorů Státní veterinární správy uvázaná u železné branky na zahradě bez možnosti schovat se před deštěm nebo sluncem. Naopak v trvalém úkrytu žilo druhé zvíře. Menší fenu totiž majitel choval na půdě plné nepořádku a nebezpečných předmětů. Obě zvířata úřad chovatelům odebral.

Hned několik zpráv o problematickém jednání chovatelů ze staré bytovky v Moravském Berouně obdržela Státní veterinární správa (SVS) z Olomouckého kraje a na Šternbersko tak vyrazila kontrola. „Podněty upozorňovaly na údajný prodej neočipovaných, nemocných štěňat přes inzerát. K jejich předávání novým majitelům mělo v některých případech probíhat na veřejných místech, což zákon také zakazuje,“ upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Inspektoři na místě našli dvě zvířata žijící v nevyhovujících podmínkách. „Prvním byla dvouletá fena, zřejmě plemene stafordširský teriér, uvázaná u železné branky na zahradě bez možnosti suchého a pohodlného místa chráněného před deštěm či přímým sluncem,“ vylíčil mluvčí Vorlíček.

Ve druhém případě feny křížence menšího vzrůstu byla situace horší. „Údajně z důvodů opakovaných útěků ji majitel trvale choval na půdě domu, kde se nacházelo velké množství nebezpečných předmětů, o něž se mohla zranit. Vzhledem k prostředí, v němž byla fena chována, byla evidentně vystresovaná a nesocializovaná,“ konstatoval Petr Vorlíček.

Z výsledků kontroly vyplynulo, že psy jejich majitelé omezovali na pohybu, i když to nebylo nutné. „Chovali je v naprosto nevhodných podmínkách a nezabezpečili tak přiměřené podmínky pro zachování jejich fyziologických funkcí a zajištění jejich biologických potřeb. Feny nebyly očkovány proti vzteklině, ani označeny čipem,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy.

Veterinární inspektoři proto konstatovali, že psi musí být chovatelům odebráni a  na místo přivolali zástupce odboru životního prostředí Městského úřadu Šternberk, pod který spadá i Moravský Beroun.  Ten na místě rozhodl o předběžné náhradní péči. „Psi byli nejdříve umístěni do odchytových kotců Městské policie z Moravského Berouna a následně do smluvního útulku ve Slezských Pavlovicích. Zde jim bude zajištěna odpovídající péče,“ ubezpečil Vorlíček.

Veterinární inspekce zkontrolovala cirkus na Hané kvůli vyzáblému hřebci. Pochybení nezjistila

Snímky značně pohublého koně v olomoucké cirkusové manéži způsobily pohoršení na sociálních sítích. Na základě oznámení se chov v Cirkusu Humberto vydali zkontrolovat pracovníci Krajské veterinární správy. Podle inspektorů byla péče o zvířata v...

Šternberský úřad povede s chovateli psů správní řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Majitelům hrozí také několikaletý zákaz chovu. Správní řízení čeká dvojici také na Krajské veterinární správě pro Olomoucký kraj a to kvůli porušení veterinárního zákona kvůli nedodržení povinnosti očkování proti vzteklině a aplikaci čipů.

Státní veterinární správa důrazně upozorňuje na problém, kvůli kterému byla na chovatele upozorněna, tedy nevyhovující prodej štěňat přes inzerát. „Lidé by měli při pořízení psa jednat zodpovědně a s rozmyslem. Psy by rozhodně neměli kupovat na základě anonymních inzerátů, ale jen od prověřených chovatelů. Před nákupem by měli navštívit místo chovu, chtít vidět matku štěňat. Měli by také trvat na písemné smlouvě o koupi a dalších dokladech například o vakcinaci,“ apeluje mluvčí Vorlíček s tím, že na webu SVS je obsáhlá rubrika rad pro chovatele při nákupu zvířat a každému, kdo si plánuje čtyřnohého parťáka pořídit, ji doporučuje pročíst.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky Týrání zvířat, pes, feny, Moravský Beroun, chov, prodej zvířat, anonymní inzerát, Šternberk, Olomouc, SVS, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Feny na Šternbersku trpěly v otřesných podmínkách. Chovatelům hrozí vysoké pokuty  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.