Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Hrdinové od olomouckého přejezdu: vlakvedoucí a pracovník servisu zachránili cestující z ohnivé pasti

Následky hrozivé nehody kamionu a osobního vlaku na železničním přejezdu v olomoucké městské části Bělidla mohly být tragické, mimořádná událost se ale i díky pohotové reakci dvou mužů obešla bez obětí na životech. Při střetu těžkých vozů došlo k proražení nádrží s vysoce hořlavými látkami a požár se rychle šířil. V krizové situaci se bravurně zorientoval nárazem otřesený vlakvedoucí a v těžkých podmínkách dokázal cestujícím uvolnit únikovou cestu. Z venkovní strany pak pomáhali lidem svědci kolize, mezi prvními přispěchal nouzově otevřít dveře pracovník z blízkého autoservisu.

Osobní motorový vlak směřující od Hrubé Vody na olomoucké hlavní nádraží už byl v úterý ráno takřka v cílové stanici, na posledním křížení se silnicí ale došlo k vážné nehodě. Kamion s polskou poznávací značkou vjel na přejezd, když blikalo červené výstražné světlo, železniční souprava přeťala návěs plný kovových součástek k nábytku a následovala exploze a požár. Uvnitř vagónů byly desítky lidí, kteří sice bez vážnějších zranění ustáli moment nárazu, ale obrovskou hrozbou byly plameny a jedovatý černý dým.

Vlakvedoucí Roman Juřena byl v moment srážky ve druhém z vagónů, po nárazu upadl na podlahu. „Zvednul jsem se, rozhlédnul se a viděl jsem, že z prvního vozu šlehá vysoko oheň a že v něm jsou lidé,“ vylíčil úvodní chvilky po nehodě pracovník dráhy. Ten neváhal, a zatímco cestující z druhého vozu spěchali od plamenů, vlakvedoucí se vydal pomoci lidem do mimořádně nebezpečného prostoru. Musel odemknout spojovací dveře mezi vagony, které jsou standardně kvůli bezpečnosti zamčené. „Nešly otevřít, ale podařilo se mi vytvořit úzký průchod, kudy se mohli lidé z prvního vagónu dostat do druhého a ven. Ani nevím, kolik jich bylo, ale všichni byli natlačení u dveří a čekali tam, až jim z hořícího vozu někdo pomůže. Vagón už byl plný černého dýmu, nebylo skoro nic vidět, špatně se dýchalo,“ popsal s odstupem pro web HZS Olomouckého kraje vlakvedoucí Juřena.

Na železničním přejezdu na Bělidlech v Olomouci se dnes ráno srazil kamion z Polska s osobním vlakem. Na místě hořelo, zasahovali zde hasiči a další složky integrovaného záchranného systému. Všechny cestující se podařilo z vlaku včas evakuovat,...

 

Z prvního vagonu evakuoval všechny pasažéry, v zakouřeném voze ale ještě chvíli zůstal přikrčený u země. „Nikde jsem neviděl našeho mašinfíru. Rozhodnul jsem se, že se zkusím podívat, jestli není někde poblíž, ale posunul jsem se po čtyřech v hořícím vozidle asi o dva kroky. Už jsem vůbec nemohl dýchat, tak jsem vycouval a vrátil se do druhého vozu a rychle vlak opustil,“ dodal vlakvedoucí, který poté skončil v péči zdravotníků kvůli intoxikaci zplodinami hoření. Také strojvedoucí dokázal ze svého místa v pořádku uniknout.

Pohotovou reakci vlakvedoucího ve zcela mimořádné situaci ocenili nejen profesionální hasiči, kteří poté bojovali s mohutnými plameny. „Rozsáhlý požár iniciovaný velkým množstvím paliva z proražené nádrže jim rychle odříznul cestu ke dveřím a vagón zaplnil okamžitě jedovatý dým. Jde o velice nebezpečnou situaci ohrožující život. Reakci pana vlakvedoucího musím vyzdvihnout a poděkovat mu za ni. Bez jakýchkoli příkras: cestujícím z hořícího vagónu zachránil život,“ prohlásil Jiří Osyka, řídící důstojník zásahu.

Hmotná škoda přesáhne 36 milionů, místem několik týdnů neprojedou tramvaje
Policie České republiky vyšetřuje nehodu na přejezdu v Divišově ulici v Olomouci jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Kvůli nehodě, ke které došlo v úterý 17. října po osmé hodině ráno už padlo obvinění, kterému čelí pětašedesátiletý řidič kamionu cizí státní příslušnosti. Z časového kódu z kamer instalovaných v areálu sousedícím s přejezdem je patrné, že zabezpečovací zařízení přejezdu blikalo červeně přibližně 45 sekund před příjezdem vlakové soupravy. Hmotná škoda podle prvotních odhadů přesáhla 25 milionů na vlaku a kamionu, dalších více než deset milionů si vyžádají opravy železnice, tramvajových kolejí a trolejového vedení.
„Kontrola stavu kolejového svršku a tramvajových trolejí v oblasti včerejší nehody v olomoucké části Bělidla ukázala významné poškození infrastruktury Dopravního podniku města Olomouce. Obnovení tramvajové dopravy předpokládáme na základě stávající diagnostiky technického stavu tramvajové dráhy v řádu týdnů,“ konstatovala mluvčí DPMO Anna Sýkorová.
Dopravní podnik tak musí opravit dvanáct metrů kolejového svršku v obou směrech a také stovky metrů troleje, při nehodě došlo k přetržení drátů.
„Po dobu oprav bude zajištěna náhradní autobusová doprava X4, autobusy obsluhují všechny tramvajové zastávky v úseku Hlavní nádraží – Pavlovičky v intervalu 15 minut,“ dodala mluvčí Sýkorová.

K havarovanému vlaku spěchali ihned po nehodě také lidé z okolí, mezi nimi i Lukáš Dudík, který pracuje v autoservisu v přímém sousedství přejezdu v Divišově ulici. „Slyšel jsem strašnou ránu, šel jsem se podívat, co se děje a viděl jsem, že hoří vlak a kamion. Uvnitř byli lidé, ale nemohli ven,“ říká mladý muž. Přiběhnul proto k vlaku a snažil se otevřít pojistkou zablokované dveře. „Nejprve to vůbec nešlo, ale nakonec jsem s tím zabojoval a jedno křídlo se mi podařilo otevřít,“ vysvětlil pracovník ze servisu s tím, že záhy se podařilo zpřístupnit i prostřední dveře vagonu a evakuace se zrychlila. „Za chvíli se ke mně přidali i další kolemjdoucí, takže to pak šlo celkem rychle. Všude byl dým, tak jsme cestující navigovali dál od soupravy,“ skromně popsal mladík okolnosti při záchraně desítek lidí.

Pochvalu a úctu k oběma mužům vyjádřil také ředitel HZS Olomouckého kraje brigádní generál Karel Kolářík, který oceňuje jejich soustředěný přístup ve stresové situaci, kdy se s chladnou hlavou zaměřili na cíl dostat cestující do bezpečí. „Reakci pana Juřeny považuji za vzorovou. V dnešní době je potřeba toto statečné chování ocenit a upozornit na něj. Bez jeho pomoci by mohla událost mít tragické následky,“ dodal krajský ředitel hasičů.

Krátce po nehodě vyzdvihl jednání zaměstnanců železniční společnosti i generální ředitel Českých drah. „Chtěl bych vyjádřit obrovský dík našemu vlakvedoucímu a strojvedoucímu, kteří díky své pohotovosti evakuovali cestující z hořícího vlaku, který vzplanul po střetu s kamionem na přejezdu v Olomouci. Díky jejich rychlé reakci nedošlo k tragédii. Jsem nesmírně pyšný, že máme takové kolegy v našem týmu,“ napsal na sociální síť X šéf ČD Michal Krapinec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky nehoda, železnice, kamion, vlak, přejezd, Bělidla, nehoda Bělidla, přejezd nehoda, přejezd Olomouc, hasiči, požár, vlakvedoucí, záchrana, pomoc, zásah, akce, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Ficus

Ten sport, jezdit na červenou na koleje, je na východě hoodně častej.... Tak hlavně že všichni přežili. A ponaučení? Za Průhonicema to moc neřešej...

Čtvrtek, 19. října 2023, 22:55Odpovědět

Roman Dušek

A doufám, že ten polský idiot za volantem už dovolantoval, pokud ne, zavřít ho do dolů ať láme uhlí, to co předvádějí na silnici je někdy na pěst.

Čtvrtek, 19. října 2023, 12:20Odpovědět

Jan Strapina

Všechna čest jak vlakvedoucímu,tak strojvedoucímu a všem co pomahali!!!!!Chce to víc takových lidí!!!!!!!

Čtvrtek, 19. října 2023, 07:43Odpovědět

Hrdinové od olomouckého přejezdu: vlakvedoucí a pracovník servisu zachránili cestující z ohnivé pasti  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.