Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Obyvatelé Prostějova si v příštím roce připlatí za odpady. Město zdražilo poplatek na 864 korun

Obyvatelé Prostějova si v příštím roce připlatí za komunální odpad. Město zvýšilo poplatek o 72 korun z letošních 792 korun na 864 korun za osobu a rok. Návrh již podpořili radní města, zdražení musí ještě schválit městské zastupitelstvo.

Opozice chce kvůli odpadové lince mimořádné zastupitelstvo. FCC hodlá stavět přímo v Prostějově

Prostějovská opozice požádala primátora Františka Juru, aby kvůli plánu nadnárodní společnosti FCC postavit přímo ve městě linku na zpracování odpadů svolal mimořádné zastupitelstvo. Linka na výrobu tuhých alternativních paliv má stát poblíž...

Radnice předpokládá, že za svoz a likvidaci komunálních odpadů v příštím roce zaplatí 69 milionů korun, přičemž příjmy budou 29 milionů korun. Část tvoří poplatky a asi devět milionů dostane město zpět za recyklovaný materiál. "I když poplatek navýšíme, celková částka, kterou město bude za likvidaci odpadů doplácet, zůstane stejná zhruba na 40 milionech korun," vysvětlil primátor Prostějova František Jura (ANO). Senioři a invalidé budou mít padesátiprocentní slevu. 

Prostějov začal zvyšovat poplatky za komunální odpad po deseti letech. Od roku 2013 obyvatelé platili 600 korun, v letošním roce to bylo 792 korun. Důvodem je rostoucí objem odpadů a vyšší náklady na jeho svoz a likvidaci. "Kdybychom na odpady nedopláceli z městského rozpočtu, poplatek by byl 1400 korun na obyvatele a rok," řekl Jura.

V Olomouci lidé za odpady zaplatí 804 korun, v Šumperku 840 korun, v Přerově 700 korun, v Jeseníku 696 korun a v Kroměříži 492 korun, naopak v Mohelnici obyvatelé dají za odpady 888 korun a například ve Zlíně 900 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky zdražení, Prostějov, poplatek, odpad, město, svoz, likvidace. František Jura, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Prostějova si v příštím roce připlatí za odpady. Město zdražilo poplatek na 864 korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.