Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Lidé ve Vidnavě v referendu odmítli těžbu kaolinu. Většina ložiska je ale v sousedním katastru

Přibližně polovina oprávněných voličů se ve Vidnavě na Jesenicku zapojila do místního referenda, které se týká plánu na obnovu těžby kaolinu v sousedství obce. Takřka osmdesát procent platných hlasů bylo proti záměru dobývání důležité průmyslově využívané horniny. Větší část ložiska se ovšem nachází na katastru sousední obce Stará Červená Voda.

Obyvatelé Vidnavy na Jesenicku v sobotu v referendu odmítli obnovení těžby kaolinu v katastru města. Z 989 oprávněných voličů hlasovalo 465 lidí, z toho platných lístků bylo 457. Proti těžbě hlasovalo 361 lidí, pro jich bylo 94, žádnou odpověď neoznačili dva lidé. Výsledky referenda jsou tak platné a závazné.

Lidé v referendu odpovídali na otázku, zda souhlasí s těžbou kaolinu na katastrálním území města. Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina zúčastněných a současně alespoň 25 procent všech oprávněných voličů. "Referendum dopadlo tak, jak jsme všichni očekávali, drtivá většina je proti těžbě. Na druhou stranu si myslím, že účast mohla být vyšší," řekl starosta Vidnavy Rostislav Kačora. Výsledkem referenda a dalším postupem se bude zabývat zastupitelstvo, které se sejde v prosinci.

Oživení kaolinky u Vidnavy má klíčový posudek. Těžaři chtějí do regionu vrátit vlaky

Záměr znovu nastartovat těžbu kaolinu v ložisku na severu Olomouckého kraje u města Vidnava postoupil do další fáze. Investor získal kladné stanovisko pro dobývání horniny od Ministerstva životního prostředí a došlo také na jednání s dotčenými...

Podnětem k vyhlášení referenda, které poté schválili zastupitelé, byla mimo jiné petice se stovkami podpisů. Lidé poukazovali na to, že se s těžbou může v oblasti zvýšit provoz, prašnost a hlučnost, obávali se devastace přírody. Kačora již dříve upozornil, že referendum se zamítavým stanoviskem může ovlivnit pouze záměr firmy v katastru obce.

První zmínka o využívání kaolinu u Vidnavy pochází z roku 1786. Ve větším měřítku bylo ložisko těženo od roku 1816, kdy byl otevřen takzvaný Starý lom. V roce 1897 byl ve Vidnavě postaven závod na výrobu šamotu. V roce 1921 byl otevřen Nový lom a vybudována štola pro vyvážení suroviny. Těžba ložiska pokračovala i během druhé světové války. V poválečném období se ložisko a výrobní závod staly součástí národního podniku Moravské šamotové a lupkové závody, později přešly pod Poštorenské keramické závody Břeclav-Poštorná. Těžba kaolinu pokračovala až do 70. let 20. století. V 70. – 80. letech minulého století byl na ložisku proveden rozsáhlý geologický průzkum, který ověřil množství a kvalitu zásob kaolinu. Právě poslední dobou se velmi dynamicky vyvíjí situace na trhu keramických surovin, takže uplatnění suroviny po obnovení těžby se značně liší od předpokladů, z nichž vycházely dřívější ložiskové průzkumy.
Zdroj: Vidnavský kaolin

V sousední Staré Červené Vodě, kde leží větší část těžebního ložiska, referendum nechystají. V katastru Vidnavy je jen část zamýšleného dobývacího prostoru a má přes něj vést pásový dopravník k přepravě suroviny. K místu, kde se bude těžit, má ale Vidnava nejblíže. "Máme na stole změnu územního plánu, kde je dobývací prostor na našem katastru vyznačen a měl by být změnou územního plánu novelizován, záležet tedy bude na výsledku referenda. Jde však o 25 až 30 procent z celkové plochy těžby, celkem 70 procent je na sousedním katastru Staré Červené Vody a tomu my už zabránit nijak nemůžeme," uvedl dříve Kačora.

Ve Staré Červené Vodě podobné referendum nechystají, důvodem je také to, že dobývací prostor je vzdálen několik kilometrů. "Ta vzdálenost je taková, že prach ani hluk nás obtěžovat nebude. Je to sice na našem katastru, ale je to schované již za kopcem, je to blíže k Vidnavě," vysvětlil starosta Staré Červené Vody Pavel Danilko.

Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že z posudků vyplynulo, že žádné vlivy záměru na životní prostředí nebyly vyhodnoceny jako významně nepříznivé a zásah do přírody se dá sanací napravit. Společnosti, která chce těžbu obnovit, resort letos v srpnu udělil souhlasné stanovisko. Vidnavské ložisko patří k největším a nejdéle známým moravským kaolinovým ložiskům. Podle záměru společnosti se s těžbou počítá po dobu 20 let. Samotná hornická činnost se dotkne plochy o rozloze 22,8 hektaru. Suroviny měly být podle dokumentace EIA dopravovány pomocí pásového dopravníku do prostoru bývalé šamotárny v katastru Velké Kraše, odkud budou expedovány vlakem. Roční kapacita těžby počítá se 460 000 tun suroviny, vyplývá z posudku ministerstva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vidnavský kaolin

Štítky Těžba, lom, kaolin, Vidnava, Olomoucký kraj, referendum, Vidnavský kaolin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ve Vidnavě v referendu odmítli těžbu kaolinu. Většina ložiska je ale v sousedním katastru  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.