Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Za otravu Bečvy může společnost Energoaqua, rozhodl soud ve Vsetíně. Ředitele však obžaloby zprostil

Za tři roky starou otravu řeky Bečvy může podle dnešního rozsudku vsetínského soudu Společnost Energoaqua, nepodařilo se však zjistit, co přesně se v podniku stalo. Ředitele firmy Oldřicha Havelku soud obžaloby zprostil. Při otravě zemřelo 40 tun ryb.

Masivní otrava Bečvy se stala 20. září 2020, jedovaté kyanidy a šestimocný chrome otrávily nejméně 37 kilometrů řeky. Uhynulo téměř 40 tun ryb, otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.

"Soud dospěl k tomu, že společnost Energoaqua způsobila havárii na řece Bečvě," uvedla dnes soudkyně Ludmila Gerlová. Nepodařilo se však podle ní zjistit, co přesně se v podniku před otravou řeky stalo. V případě ředitele Oldřicha Havelky soud rozhodl, že žalovaná věc není trestným činem. 

Obžaloba Havelkovi mimo jiné kladla za vinu, že jeho přičiněním firma neoprávněně nakládala s kyanidy jako s odpadními vodami a nikoliv jako s odpady. Podle státního zástupce též neoprávněně rozhodl o změně využívání lagun ve firmě Energoaqua. Jejich takzvané obtokování mělo podle obžaloby za následek, že laguny nemohly zastavit případný únik nedostatečně vyčištěných vod do řeky.

Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozil Havelkovi jeden rok až pět let vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu opakovaně odmítli.

Život do řeky Bečvy se dva roky po ekologické havárii vrací jen pomalu, obnova potrvá roky

Navzdory vysazení několika set tisíc kusů rybího plůdku a ročních i dvouletých ryb Bečva stále nepřipomíná řeku, kterou byla před ekologickou katastrofou v roce 2020. Život se do řeky podle odborníků vrací pomalu, v zasaženém úseku zcela vymizela...

Podle státního zástupce Jiřího Sachra řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom. Firmě Energoaqua navrhoval uložit peněžitý trest 21 milionů korun. Pro Havelku žádal podmíněný trest zhruba ve třetině zákonné trestní sazby a pokutu milion korun. Obžalovaní i jejich obhájce Jiří Obluk požadovali zproštění obžaloby. Neexistuje podle nich žádný důkaz, který by svědčil o vině společnosti a jejího ředitele.

Soud sledovaný případ začal projednávat koncem ledna. Od té doby se i s dneškem uskutečnilo 29 jednacích dní. Vypovídaly desítky svědků, soud předvolal také několik soudních znalců. Spis k případu má přibližně 7000 stran.

Společnost Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde zajišťuje i čištění odpadních vod. Z areálu vytékají přes 13 kilometrů dlouhým kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Podle obžaloby se znečištění do řeky dostalo právě tímto kanálem. Zástupci firmy to odmítli. Uvedli, že první ryby začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od této vyústi, je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua. Zapravdu jim dávají i někteří vědci a rybáři. Blíže místu úhynu prvních ryb má výusť například valašskomeziříčská chemička Deza.

Společnost Energoaqua se podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí. Rozsudek není pravomocný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Energoaqua, Bečva, otrava, rozsudek, soud, ryby, Vsetín, Valašské Meziříčí, okres Vsetín, Přerov, Tesla, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za otravu Bečvy může společnost Energoaqua, rozhodl soud ve Vsetíně. Ředitele však obžaloby zprostil  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.